İstanbul'da balık boyu denetimi

İstanbul'da balık boyu denetimi
İstanbul'da perakende balık satılan işyerlerinde boy denetimi yapıldı. Balıklar cetvelle ölçüldü, avlanma boyutu kısa olan balıklara el konuldu

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri balıkların perakende satıldığı noktalara ve depolama alanlarına yönelik denetim gerçekleştirdi. Balıkların boyları ve uygunlukları ölçüldü, esnafa hijyen uyarıları yapıldı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "2023 yılında şu ana kadar 35 bine yakın denetim yaptık, yaklaşık 889 kişiye 4 milyon liraya yakın idari para cezası uygulandı, 90 milyon su ürününe ise el konuldu." dedi. Karaca, "Bu sene isravritte bir sıkıntı görüyoruz, 13 santimetre boyu. Geçen gün, yaklaşık 1 ton istavrit balığına su ürünleri halinde boy yasağından dolayı el koyduk." diye konuştu.

mudur4455.jpg

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Üsküdar'da bulunan Balıkçılar Çarşısı'nda perakende balık satışı yapan noktalara ve depolama alanlarına yönelik denetim gerçekleştirdi. Denetime, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Denetimler sırasında, tezgahlardaki balıkların boyları standartlara göre, ölçüm cetveliyle ölçüldü, balıkların temizlendiği ve satışa hazırlandığı tezgahlar kontrol edildi.

balik23.jpg

Tezgahların yanı sıra, perakende satış noktalarındaki depo ve dolaplar da incelendi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, esnafa sık sık hijyen konusunda uyarılarda bulundu. Yönetmeliğe uygun olmayan esnafa, tezgah ve depolarının uygun hale getirebilmesi için süre verileceği öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2023 yılında su ürünlerine yönelik 35 bine yakın kapsamlı denetim gerçekleştirdiği, bu denetimlerde 889 kişiye 4 milyon liraya yakın idari para cezası uygulandığı belirtildi. 1 Eylül'de açılan sezonla birlikte, su ürünlerine yönelik usulsüzlüklerde uygulanan idari para cezasının alt sınırının 3 bin 310 lira ile 828 bin lira olacağı, boy yasaklarına uyulmaması durumunda perakende satıcılara 16 bin 561 lira, depolayan ve imalatta kullananlara ise 33 bin 127 lira idari para cezası uygulanacağı öğrenildi.

balik12.jpg

"DENİZDE, KARADA, HALDE VE PERAKENDE NOKTALARINDA DENETİM YAPIYORUZ"

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Şimdi 1 Eylül itibariyle ticari balıkçılarımız yani gırgır teknelerimizin sezonu başladı. Bu sene yine 1 Eylül itibariyle vira bismillah dedik, Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla. Biz denetimlerimizde neye dikkat ediyoruz? Denizde denetimi yapıyoruz, karaya çıkış noktalarında, balık halinde, su ürünleri halinde, Gürpınar'da ve burada. Şu anda yaptığımız denetimde, en son nokta perakende satış noktalarında. Denizde yaptığımız denetimlerde yer yasakları, derinlik yasakları, zaman ve yasakları ve boy yasaklarına dikkat ediyoruz. Yer yasağı nedir? Bazı bölgeler, avcılığa kapalı. Burada avcılık yapamayacaklar bazı bölgelerde. Avcılık yaptıkları zaman müdahale ediyoruz. Zaman yasağı; bazı türlerin bazı zamanlarda avlanması yasak. Mesela ne dedik? 15 Nisan'la 1 Eylül arasında gırgır balıkçılığını tamamen yasakladık. Bir de yasaklı türler var. Mesela köpek balığı gibi, kesinlikle hiçbir sürekli avcılığı yasak. Derinlik yasağı dediğimiz; Karadeniz'de 18 metre Marmara'da ve diğer denizlerde ise 24 metre kıyıya yakın olan yerlerde avcılık yapamıyorlar. Bunlara dikkat ediyoruz. Yine karaya çıkış noktalarında, boy yasaklarına uyup uymadıklarına bakıyoruz. Su ürünleri halinde de yine boy yasaklarına ve boy zaman ve diğer yasaklı türlerle ilgili denetimlerimizi yapıyoruz. Perakende satış noktalarında ayrıca sadece boy yasağına değil, uygun şartlarda ayıklayıp ayıklamadıklarına, uygun şartlarda satmadıklarına, dolaplarına, 5996'ya altıya göre hijyen yönünden de, 1380 sayılı su ürünleri kanununa göre de boy yasaklarının kontrollerini yapıyoruz" dedi.

balikmalalaloot.jpg

"4 MİLYON LİRAYA YAKIN İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI"

Karaca, "2023 yılında yapmış olduğumuz denetimlerde, 35 bin civarında denetim yaptık. Yaklaşık olarak 889 kişiye 4 milyona yakın idari para cezası uygulandı, 90 ton da su ürününe el konuldu. Artık su ürünlerine kaçak şekilde yapılan müdahalelerde 1380 sayılı kanunun değişmesiyle beraber av araçlarına el koyuyoruz. Zaman, yer ve boy yasağına uygun olmayan su ürünlerine de el koyup, el koyduklarımızı hayır kurumlarına ve sosyal yardım kuruluşlarına bağış yapmak suretiyle gönderiyoruz. Tekrar piyasaya girişini engelliyoruz" diye konuştu.

balikmalakiuutt.jpg

"BU SENE İSTAVRİTTE SIKINTI GÖRÜYORUZ"

Boy yasaklarındaki amacın balıkların en azından bir kez üreyebilecek kadar yaşam sürebilmesi olduğunu belirten Karaca, " Bu sene biraz istavritte sıkıntı görüyoruz, 13 santimetre boyu. Geçen birkaç gün önce, su ürünleri halinde yaklaşık 1 ton istavrit balığına boy yasağından dolayı el konuldu. Diğre balıklarımızda bu sene pek sıkıntı görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

BALIK KÜÇÜK OLDUĞUNDA MÜŞTERİ DE RAHATSIZ OLUYOR

Esnaf Fatih Yıldız, "Denetimlerin uygulanması çok güzel bir şey biz de uymaya çalışıyoruz, balık boylarının kontrol edilmesi balığımızı da bollaştırıyor" şeklinde konuştu. Esnaf Ali Gök ise, "Denetimlerin olması haklı ve gerekli, balık küçük olduğunda müşteri de rahatsız oluyor. Genelde, istavrit, sardalya ve mezgit kontrol ediliyor" dedi.

İlgili Haberler