İşte çifte kıdem tazminatı almanın yolu

İşte çifte kıdem tazminatı almanın yolu
Prim ve sigortalılık süresini tamamlayan, emekli olmak için işten kıdem tazminatını alarak ayrılabilir. Ancak emekli olan işçi, aynı işyerinde çalışmaya devam ederek 1 yılını tamamlarsa, ikinci kez kıdeme hak kazanır. İşte çifte tazminat almaya ilişkin detaylar.

Çok önemli ayrıntı var

Eğer kişi aynı veya farklı bir işyerinde yeniden çalışmaya başlarsa, ikinci tazminat hakkını da kazanıyor. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı var. 

BU DETAYLARA DİKKAT

Posta gazetesinde yer alan habere göre, Emekli olan SSK’lı (4A) çalışmaya devam etmek isterse, yasaya göre onun için 1 Ekim 2008 tarihi devreye giriyor. İki etkisi var:

• Bu tarihten önce işe başlamış veya emekli olmuş kişiler SSK’lı çalışmalarını sürdürmek isterse; ya emekli aylığını kestirecek ya da sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışacak.

• Bu tarihten önce işe başlamış veya emekli olmuş kişiler SSK’lı çalışmalarını sürdürmek isterse; ya emekli aylığını kestirecek ya da sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışacak.

• 1 Ekim 2008’den sonra sigortaya giren ve emekli olanlar ise maaşını kestirmeden çalışamayacak. Yani, SGDP ödeyerek çalışma imkanı elde edemeyecek.

 KESİNTİLER NELER?

• Burada SGDP ayrıntısı önemli. 1 Ekim 2008’den önce işe girerek hangi statüde emekli olursa olsun emekli aylığını kestirmeden 4A’lı çalışanlar, SGDP ödemek zorunda.

• SGDP, brüt ücretin yüzde 30’u üzerinden alınıyor. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalığına karşı da yüzde 2 oranında kısa vadeli sigorta primi kesiliyor.

• Aylığını kestirip çalışan emekli için ise herhangi bir değişiklik olmuyor, normal bir sigortalı gibi prim ödeniyor.

DİLEKÇE VERMEK GEREKLİ

• Emekli aylığını kestirmeden destek primine tabi olarak çalışmaya devam edenler, tekrar emekli olamıyor. Dolayısıyla ‘emeklilik gerekçesiyle’ kıdem tazminatı da alamıyor.

• Fakat kişi; işten çıkarma, geçerli nedenle (maaşın geç ödenmesi ve mobbing-psikolojik baskı gibi) sözleşme feshi, en az 1 yıllık çalışma süresinin olması gibi normal bir işçiyle aynı kurallara tabi olarak tazminat alabiliyor.

• Kıdem tazminatını sıfırladıktan sonra emekli maaşını kestirip çalışmaya devam eden emekliler ise yeniden emeklilik dilekçesi vererek, emeklilik sonrası sürelerin tazminatını almaya hak kazanıyor.

 HANGİSİ AVANTAJ SAĞLIYOR?

• 20 yıl aynı işyerinde çalışıp kıdem tazminatını alarak emekli olan ve emeklilikten sonra yeniden aynı işyerinde 3 yıl daha çalışmaya devam eden kişi ikinci kez kıdem tazminatına hak kazandığından, bu sefer yalnızca 3 yıllık süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanıyor.

Kişi emekli olup kıdemini almadan çalışmayı sürdürürse, 23 yıllık tazminatını toplu olarak alıyor. Ancak genel tavsiye, emekli olunduğu anda kıdemi alma yönünde. Bu seçenek size avantaj sağlıyor.