İşte korona virüs salgınında önümüzdeki yeni tehlike: Herkes bundan çekiniyor

İşte korona virüs salgınında önümüzdeki yeni tehlike: Herkes bundan çekiniyor
Dünya bir yandan Covid-19 salgını ile mücadele ederken diğer yandan okulları en güvenli biçimde açmaya çalışıyor. Okulların açılması ile birlikte kapalı ortamlarda bir araya gelecek insanlar için önemli bir tehlikeye dikkat çekildi.

Hürriyet gazetesinden Serap Torun’un haberine göre Yapılan son araştırmalara göre 10-19 yaş grubunun virüs bulaştırma riskinin daha yüksek olduğunu belirten hekimler, maskeye ilaveten okullarda öğrenciler arası yaklaşık 2 metre mesafe olması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Öte yandan çevre koşulları ve hava kalitesi de giderek önem kazanıyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD Kaliforniya’da akciğere hasar vererek Covid-19’a zemin oluşturduğu düşünülen kirli havayı iyileştirmek için yeni bir yasa tasarısı kabul edildi. Tasarıya göre, okullarda yeni önlemler alınırken, karbondioksit miktarını düşürmek için de elektrikli araçlar teşvik edilecek. 

Kapalı alanlardaki havanın temizliği de önümüzdeki günlerde en çok konuşulacak konulardan biri gibi görünüyor. Okul, ofis, AVM, kreş gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu noktalardaki havalandırma sistemleri konusunda görüşünü aldığım İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, uygulanması gereken tedbirlerin olduğunu ve doğru adımlarla iç hava kalitesinin yükseltilebileceğini belirtiyor. 

Aileleri yakından ilgilendiren okul ve kreşlerde dikkat edilmesi gereken havalandırma koşullarına değinen Atasoy, “Tüm hava perdelerinin kapalı konumda olması, bir kişiden fazla kişiye hitap eden ya da ziyaretçi veya öğrenci kabul edilen odalardaki tüm re-sirküle hava ile çalışan cihazların kapalı konumda tutulması, dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. İklim koşulları müsait ise kesinlikle pencere ve kapılar açık olarak ders yapılmalıdır. Eğer camların açılması mümkün değilse, dersliklerde yüzde 100 taze havalı, filtreli ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları kullanılmasını öneriyoruz. Taze havalı havalandırma sadece pandemi döneminde değil okullarımızdaki dersliklerde öğrencilerimizin sağlığı için zaten uygulanması gereken bir ihtiyaçtır. Bu dönemde konuya ilişkin farkındalıkta artış olduğunu gözlemliyoruz. Tuvalet aspiratörlerinin 7/24 kesintisiz çalıştırılması, tuvaletlerde negatif basınç sağlanması altını çizdiğimiz bir diğer önemli nokta.” dedi.