İsveç hükümeti anında dönüş yaptı. Sadece imzaladık diye açıklama yaptı. Kandırıldık açıklamasını kim yapacak

İsveç hükümeti anında dönüş yaptı. Sadece imzaladık diye açıklama yaptı. Kandırıldık açıklamasını kim yapacak
Dün yapılan NATO zirvesinde Türkiye ile anlaştıklarını açıklayan İsveç’in İsveç’in terör örgütü üyesi milletvekili Aminah Kakabaveh, “YPG üyelerini terörist olarak yaftalayıp Türkiye’ye iade ederek cezalandıramazsınız” dedi. İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson, Kakabaveh’e “İade prosedürümüz değişmedi. Sadece Türkiye’nin terörist demesi yeterli değil” şeklinde cevap verdi.

İsveç’in terör örgütü üyesi milletvekili Aminah Kakabaveh, hükümete karşı gensoru verilmesi ve güven oylaması yapılması gerektiğini söyledi.

7 Haziran’da İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson hakkında muhalefetin verdiği gensoru önergesi uyarınca güven oylaması yapıldı. Aminah Kakabaveh, Kandil’den aldığı talimat ile oylamada çoğunluğun sağlanmasına engel oldu. Morgan Johansson, koltuğunu Aminah Kakabaveh sayesinde korudu.

Aminah Kakabaveh, bu defa İsveç Meclisi’nde yeni bir tartışma başlattı: “YPG üyeleri kahramanca direniş gösterdi. Bu insanları sırf Türkiye ‘terörist’ sıfatıyla yaftalıyor diye cezalandıramayız. Türkiye’ye geri gönderemeyiz.”

İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson ise, Aminah Kakabaveh’e şu şekilde cevap verdi: “Sadece Türkiye’nin ‘terörist’ demesi, bir kişiyi terörist yapmaz. Başta İsveç İstihbaratı Sapo olmak üzere, bizim kurumlarımızın terörizmi saptaması sonra da yargılama sonucu bunu saptaması, daha sonra da bunun Yargıtay tarafından onanması lazım. İade prosedürü değişmemiştir. İşkence riski varsa, iade gerçekleştirilmeyecektir.”

Ancak dün NATO zirvesinde Türkiye - Finlandiya - İsveç arasında imzalanan mutabakat metninde, teröristlerin ve suçluların iadesi için Türkiye ile anlaşmaya varılacağı yazılıydı.

İlgili Haberler