İthal plastik atık iki yılda beşe katlandı, kurla pahalandı

İthal plastik atık iki yılda beşe katlandı, kurla pahalandı
Plastik üretimi için yeterli hammadde bulamayan Türkiye ihtiyacı atık ithalatıyla karşılıyor. Greenpeace’in son raporuna göre Türkiye’nin plastik atık ithalatı iki yılda beşe katlandı.

İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinden yapılan plastik ithalatında ödeme de döviz kuru üzerinden gerçekleşiyor. Bu da Türkiye’nin ithal ettiği plastik atığın bile döviz kuru nedeniyle pahalandığı anlamına geliyor.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre ajanslar Türkiye’ye 2018’in ilk çeyreğinde İngiltere’den 27 bin 34 ton, 2018’de de Almanya’dan 50 bin ton plastijk atık geldiğini duyurdu.

İTHALATI YASAK PLASTİK DE GELİYOR

Artan ithalatın çevreye zarar veridiği ve sağlık açısından tehlikelere yol açtığına dair endişeler arttığı vurgulanan habere göre plastik sanaticileri ithalatı yasak türlerin binde bir oranda bile olsa Türkiye’ye girdiğini tespit etti.

Plastik sanayiciler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları toplantıda bakanlıktan çöp ithalatında kontrollerin artması için mevzuat değişikliği sözü almış.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu konuşa ilişkin şu değerlendirmeleri yapıyor: “Türkiye’de yurtdışında çok bilinmeyebilir ama ‘çantacı’ dediğimiz bir meslek var. Bu tür suistimal işlerin altından çok çıkıyorlar. Ton başına 60 euro birşey var, ama bunların da çoğu ne olmuş, çimento fabrikalarına göndermişler yakmak için. Ama hoş olmayan şey, böyle birşeyi nasıl aradan geçirebildin?”

Eroğlu, mevzuat değişikliğinden sonra atık ithalatını sadece bu işin sanayisini yapan, alt yapısı olan ve kapasite raporuyla bunu belgeleyebilen firmaların yapacağını belirtti.

Her yıl 15 Mayıs’ta iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkat çekmek için kutlanan Dünya İklim Günü’nde yayınlanan haber, ekosistemin dengesini bozan en önemli kirleticilerden birinin de plastikler olduğunu tekrar hatırlatıyor.