Prof. Dr. Taner Demirer: Aşı dağılımındaki adaletsizlik pandemiyi devam ettiriyor

Prof. Dr. Taner Demirer: Aşı dağılımındaki adaletsizlik pandemiyi devam ettiriyor
İYİ Parti ARGE’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Taner Demirer, Omicron varyantının hızlı yayıldığını belirterek bakanlığı uyardı.

Mehmet Akgün / Yeniçağ Gazetesi - Ankara

Dünya üzerinde aşı dağılımında adaletsizlik yaşandığına da dikkat çeken İYİ Parti ARGE’den Sorumlu Başkan Yardımcısı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, “Birçok Afrika ülkesinde aşılama yüzde 10 gibi çok düşük oranlarda. Diğer taraftan Kuzey Amerika ve Avrupa’da aşı karşıtlığı ve aşı tereddüdü var. Dolayısıyla halkın yüzde 25’i bir şekilde aşılanmıyor. O nedenle tüm ülkelerde aşılanma oranları yüzde 65-70 bandında kaldı. Bu durum pandeminin devam etmesine neden oluyor” dedi.

Omicron’un öldürücü etkisinin diğer varyantlara göre daha az olduğunu belirten İYİ Parti ARGE’den Sorumlu Başkan Yardımcısı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, “Omicron varyantı hızlı yayılıyor ancak iki haftalık bekleme periyodunda öldürücü etkisinin önceki varyantlara göre daha az olduğunu gördük. Bu insanlar için iyi bir haber. Belki de böyle mutasyonların ortaya çıkması zamanla virüsün yayılımını ve şiddetini azaltıp, bu hastalığı olağan mevsimsel nezle, grip haline de döndürebilir” ifadelerini kullandı.

Omicron varyantının hızlı yayıldığını hatırlatan Demirer, “Bu varyantın hızlı yayılması, diğer varyantları geri plana atabilir. Bilim insanlarının bu hastalık noktasında anlaştığı konulardan biri kış aylarından dolayı mutlaka aşıların yaptırılmasıdır. Üçüncü doz aşılarını da olan insanlarda enfeksiyonun çok daha hafif seyrettiği ve hastaneye yatışların olmadığı rapor ediliyor. O nedenle aşılama son derece önemli” dedi.

Aşılamayı tamamlayamadığımıza dikkat çeken Demirer, “Aşı dağılımında adaletsizlik var. Birçok Afrika ülkesinde aşılama yüzde 10 gibi çok düşük oranlarda. Diğer taraftan Kuzey Amerika ve Avrupa’da aşı karşıtlığı ve aşı tereddüdü var. Dolayısıyla halkın yüzde 25’i bir şekilde aşılanmıyor. O nedenle tüm ülkelerde aşılanma oranları yüzde 65-70 bandında kaldı. Bu durumda pandeminin devam etmesine neden oluyor. Hatta aşıya ulaşamayan ülkelerde yeni mutasyonların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yeni varyantlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havalandırması yetersiz olan okulların tehlike arz ettiğini belirten Demirer, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte insanlar kalabalık mekanları tercih ediyor. İnsanların bir arada olması nedeniyle başta nezle, grip olmak üzere viral enfeksiyonlar artacak. Kalabalıklardan uzak durmamız gerekiyor” diye konuştu.