İYİ Parti'den yetim maaşları için soru önergesi!

İYİ Parti'den yetim maaşları için soru önergesi!
İYİ Partili İsmail Koncuk, yetim aylığı kesilen vatandaşlarımızın mağduriyetlerini Meclis'e taşıdı.

Fatma GÜL/Yeniçağ

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, yetim aylığı kesilen vatandaşlarımızın mağduriyetleri ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın cevaplaması için 4 maddelik bir soru önergesi sundu.

Koncuk, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre vefat eden eşinden dolayı başka Sosyal Güvenlik Kurumlarından ölüm aylığı aldığı için Bağkur'lu babasından yetim aylığı bağlanamayanlar ve bağlandığı halde kesilenler hakkında verdiği soru önergesinde şu soruları sıraladı:

1- 5510 sayılı kanunda hak etmiş olmalarına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu neden 3.8.2013 tarihinde 2013/26 genelge yayınlamak suretiyle kanun maddesini uygulamamıştır? Kesinti sebebi nedir?

2- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2013 yılında çıkartılan 2013/26 sayılı genelge ile kanuna aykırı şekilde kesinti yapılmış, ancak Genel Müdürümüzün 2.9.2017 tarihinde yayınladığı kurum içi "Genel Yazı" ile eski haline dönülmüştür. Uygulama sebebiyle kaç kişi mağdur edilmiştir? Bu uygulamaya sebep olan ve binlerce mağdur meydana getiren sorumlularla ilgili yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulanmadıysa bir yaptırım düşünülmekte midir?

3- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 3.8.2013 yılında 2013/26 sayılı yayınlamış olduğu genelgeye istinaden daha önceden ödenen iptal ettiği yetim aylıkları borç kaydedilip, tahsil edilen aylıklar için hak sahiplerinin borçları silinip, geri ödeme yapılacak mıdır? 

4- Sosyal Güvenlik Kurumunda genelge ile başka kanun maddelerinde kısıtlama yapılmış uygulama var mıdır?

ekran-alintisi-581.jpg