İYİ Partili Ahmet Çelik'ten Berat Albayrak'a kritik sorular

İYİ Partili Ahmet Çelik'ten Berat Albayrak'a kritik sorular
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, bazı vergiler ile harç ve cezalarda yapılan yıllık artışta referans olarak kullanılan 2019 yılı yeniden değerleme oranı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, 2019 yılı değerleme oranının TÜİK tarafından açıklanan yüzde 8,5'lik enflasyon oranının yaklaşık üç katı olmasını TBMM gündemine taşıdı. Çelik'in Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şu şekilde;

"Bazı vergiler ile harç ve cezalarda yapılan yıllık artışta referans olarak kullanılan 2019 yılı yeniden değerleme oranı belirlenmiştir. Vergi Usul Kanunu'na göre, 12 aylık ortalama üretici fiyat artışına göre belirlenen oran TÜİK verileri uyarınca yüzde 22,58 olarak gerçekleşti. Artık yeni mali yılda vergiler bu oranda artırılmış olacak. 

Bu bağlamda;

1- Enflasyonun yüzde 8,5 olduğu TÜİK tarafından açıklandığı bugünde değerleme oranının yaklaşık 3 katı olarak tespitinin gerekçeleri nelerdir?

2-  Memur sendikaları ile yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre 2020 yılı zam oranı yüzde 5+4'tür. Bu durumda da yeniden değerleme oranı yaklaşık 2,5 katı olmaktadır. Tüm bu nedenlerle tespit edilen oran hesaplama yapılırken ne tür göstergeler dikkate alınmıştır?"

ac1-002.jpg