İYİ Partili Aytun Çıray'dan Oruç Reis açıklaması: "AKP milli güvenliği kumar masasına sürdü"

İYİ Partili Aytun Çıray'dan Oruç Reis açıklaması: "AKP milli güvenliği kumar masasına sürdü"
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, iktidarın Oruç Reis konusunda geri adım atmasına tepki gösterirken "Yani AKP zihniyeti milli güvenliğimizi kumar masasına sürmüştür." ifadelerini kullandı.

Navtex ilan edilmesinin ardından Oruç Reis’in göreve başlamaması ve sondaj gemisini korumak üzere bölgeye gönderilen donanma desteğinin geri çekilmesine İYİ Parti’den de tepki geldi.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konunun bir beka sorunu olduğunu ifade ederken AKP’nin milli güvenliği kumar masasına sürdüğünü savundu.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Çıray, "Açıkça soruyoruz; ‘Mavi Vatan’dan vaz mı geçtiniz?" diye sordu.

Çıray açıklamasında,
"İktidardaki zihniyetin dış politikada attığı adımların esasen tek hedefi vardır.
Bu da Türkiye'nin milli güvenliğinin zarar görmesi pahasına ideolojik hedefleri için iktidarlarının süresini uzatmaktır.
Bu iç politikaya endeksli dış siyaset ne yazık ki pazarlık yapılan dış güçlerin de çıkarınadır.
Oruç Reis Araştırma Gemisinin Doğu Akdeniz’de Meis Adasının 180 km açığında hidrokarbon kaynaklarını keşfetmek için yapacağı araştırma seferinin durdurulması bunun ibret verici bir doğrulamasını teşkil etmektedir.
Türkiye için bir beka sorunu ortaya çıkaran temel faktörlerden birisi de işte bu dış politika anlayışıdır.
Yani AKP zihniyeti milli güvenliğimizi kumar masasına sürmüştür."
dedi.

YUNANİSTAN TÜM EGE DENİZİNİ İSTİYOR

"Bu hamlenin mantığı gayet açıktır; kendi anakarasından çok uzakta ve ortay hattın doğusunda bulunan, ancak Türk anakarasının hemen yanı başındaki Meis adasının kıta sahanlığı mevcudiyeti iddiasıyla bu bölgede yaklaşık 50 bin kilometrekarelik alana sahip olmak, bu vesileyle ayni gerekçeyle tüm Ege’ye sahip olma emelini AB’nin de yardımıyla hayata geçirmektir.

Bilindiği üzere bu gelişmeden sonra Türkiye, hukuken haklı olması ve kıyaslanamayacak gücü sayesinde mutlak bir durum üstünlüğü yakalamışken önce bölgeye deniz gücü göndermiş bilahare Alman şansölyesi Merkel’in telefon görüşmesinden sonra bu gücü utanç verici bir şekilde geri çekmiştir."

"MAVİ VATAN’DAN VAZ MI GEÇTİNİZ?"

Bu arada konu ile ilgili olarak da ABD Dışişleri’nin de tarafları itidalli ya da ölçülü ve tutarlı davranmaya davet ederek, faaliyet icra edilen bölgeye TARTIŞMALI (disputed) sular demesine dikkat çeken Aytun Çıray, bu gelişmelerden sonra Cumhurbaşkanı sözcüsü Kalın'ın Erdoğan’a atfen söylediği, "Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalarına devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın" sözlerinin Ege ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerimizi tehdit ettiğini ileri sürdü.

Çıray sözlerine devamla, "Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Sayın Erdoğan’a atfen yaptığı açıklama Türkiye'nin tezleri için menfi sonuçlar yaratacaktır. Bu Kıbrıs’ta ve Libya’da verdiğimiz şehitlerin ruhlarını muazzep eder. Çünkü, Libya ile imzaladığımız ve halkımıza ‘Mavi Vatan’ olarak yansıtılan mutabakat muhtırası da bu sözlerle tartışmalı hale gelmiştir. Açıkça soruyoruz; ‘Mavi Vatan’dan vaz mı geçtiniz?" dedi.