İYİ Partili Behiç Çelik deşifre etti: İşte ABD'nin kirli 'İran' planı!

İYİ Partili Behiç Çelik deşifre etti: İşte ABD'nin kirli 'İran' planı!
ABD Başkanı Trump’un İran’ı vur emriyle tehdit etmesinin uluslararası hukuk açısından doğru bir anlayış olmadığını kaydeden İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “ABD’nin Ortadoğu’da BOP planı devam ederken, İran’ı da kendi isteği doğrultusunda beşe bölme planı var. Bu planı aralıksız sürdürüyorlar." dedi.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ ANKARA - Özel Haber

Dünyada salgın hastalıkla mücadele devam ederken, salgından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ABD Ortadoğu’daki planlarına aralıksız devam ediyor.

ABD Başkanı Trump’un İran’ı vur emriyle tehdit etmesinin uluslararası hukuk açısından doğru bir anlayış olmadığını kaydeden İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “ İran kendi kara sularını koruyor. Ancak ABD uluslararası hukuku hiç sayarak İran’ı tehdit etmeye başladı. ABD’nin Ortadoğu’da BOP planı devam ederken, İran’ı da kendi isteği doğrultusunda beşe bölme planı var. Bu planı aralıksız sürdürüyorlar. Bu nedenle hukuksuz biçimde de olsa İran’a yönelik baskılarını devam ettirmek peşindeler” dedi.

ABD’nin BOP kapsamında Ortadoğu’da genişleme politikalarını sürdürmek istediğine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi: “ ABD, daha önceki dönemde BOP kapsamında bir takım adımlar attı. Bu adımlar çerçevesinde Irak ve Suriye’de faaliyetlerini sürdürüyor. Irak konusunda ilerleme sağladığını düşünüyor anlaşıldığı kadarıyla. Ancak şu aşamada Suriye’de takılıp kaldılar. Bunun çeşitli nedenleri var. Birinci olarak Türkiye’nin beklenmedik hamleleri oldu. Türkiye, Kuzey Irak’tan başlayıp, Kuzey Suriye’yi boydan boya geçip Akdeniz’e ulaşması planlanan Kürt koridorunu ilk aşamada kesti. ABD hala bu koridoru diri tutmak istiyor. Eğer bu koridoru bölücü Kürt yapılarıyla birlikte oluşturabilseydi o zaman Suriye’ye çoktan yeleşecekti. Bu biraz gecikti. Türkiye’nin bu hamlesi ABD’nin Ortadoğu bölgesindeki planlarını bir miktar da olsa sekteye uğratmış durumda. ABD öncelikle Kuzey Suriye’de etkinliğini göstermek istiyor. Bu nedenle İran’a yönelik olarak sert hamleler yapmak isterken, bir tarafta da bu bölgeyle uğraşıyor.”

RUSYA ENGEL OLUŞTURDU

Rusya’nın Suriye üzerinden Akdeniz’deki varlığını arttırması da ABD’nin önünde önemli bir engel teşkil ettiğini belirten Çelik, “ Daha önce Rusya sahada yoktu. Ancak şimdi Rusya sert hamleleriyle sahaya indi. Sadece Suriye’de etkisini göstermiyor, aynı zamanda Suriye’de kurduğu üstlerle ülkede varlığını daha da arttırmış durumda. ABD’yi engelleyen bir faktör de bu oldu. BOP kapsamında adımlar atarken, bu adımları engelleyen diğer bir ifadeyle ortak olan Rusya var sahada. Bu nedenle ABD daha temkinli adımlar atıyor. Ancak planlarından vazgeçmiş değil” diye konuştu.

HEDEF BEŞE BÖLMEK

ABD’nin BOP kapsamında İran’ı beşe bölme planlarının değişmediğini de dile getiren Çelik, şunları anlattı: “ Her ne kadar Türkiye ve Rusya’nın bölgede hamleleri olsa da bu ABD’nin planını değiştirdiği anlamına gelmiyor. ABD’nin İran’a yönelik planı belli. ABD İran’ı beşe bölmeyi planlıyor. Birinci bölge Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimle İran Kürt bölgesini birleştirmek. İkinci olarak bir Belucistan oluşturmak istiyorlar. Üçüncü olarak Şii bir yapı oluşturup Irak Şii yapısıyla bütünleştirmek hedefindeler. Dördüncü bölge Sünni bölge olacak. Son bölge ise İran’daki Azeri Türklerinin olduğu yerde bir yapı oluşturmak istiyorlar. Bu plan değişmiş durumda değil. ABD, İran’a yönelik planlarını bunun üzerine yapmış durumda. Bundan vazgeçmedi ve sürekli olarak gerginlik yaratmasının nedeni de İran’daki salgın ve ekonomik ambargolar nedeniyle ülkeyi daha da sıkıştırıp, uygun zamanda harekete geçmek. Bu da büyük ihtimalle salgından sonraki dönemin seyrine bağlı.”

TÜRKİYE DİKKATLİ OLMALI

ABD’nin İran’a yönelik gerilim ve bölme politikasının Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini kaydeden Çelik, “ Türkiye eğer ABD İran’a yönelik olarak saldırgan bir tavır içeresine girerse Libya’da olduğu gibi politika izlememeli. Nedir bu politika? Libya’da NATO güçleri ilk müdahale ettiğinde AKP iktidarı tavrını koymuştu. Ancak daha sonra bir baktık ki NATO Karargahı İzmir’in Urla ilçesine geldi ve Türkiye NATO ile birlikte hareket etti. Bunu kesinlikle yapmamalı AKP iktidarı. Sonuçta Libya’da Kaddafi gitti yerine başka bir durum oluştu. İran’da da benzer bir tutum sergilememeli. Başlangıçta İran’a yönelik olası operasyona tavır koyup, ardında ABD bir hamle yaparsa Libya’daki tutuma benzer bir tutum takınmamalı. İran’a yönelik ABD ve batı güçlerinin operasyonlarının bölgede ne sonuçlar doğurabileceğini görmeli, buna göre de gerekli tavrı takınmalı. İran’a yönelik olası operasyonda Libya benzeri tutum tekrarlanmamalı” ifadelerini kullandı.