Prof. Dr. Kabukçuoğlu: Türkiye sürü bağışıklığına doğru gidiyor

Prof. Dr.  Kabukçuoğlu: Türkiye sürü bağışıklığına doğru gidiyor
İYİ parti doktor milletvekillerinden Eskişehir milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Türkiye’nin özellikle Omicron konusunda sürü bağışıklığını tercih ettiğini dile getirdi.

ANKARA/ YENİÇAĞ- Fatih Erboz

Dünyada ve Türkiye’de covid salgını ile mücadele devam ederken batılı büyük ülkelere aşı eleştirisi devam ediyor. Dünyada aşılamanın özellikle toplum sağlığı standartlarına gelebilmesi için batılı ülkelerin diğer ülkelere aşı aktarımında bulunmaları gerektiğine dikkat çeken İYİ parti doktor milletvekillerinden Eskişehir milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, “ Dünya Sağlık Örgütü de aynı noktaya vurgu yaptı geçtiğimiz günlerde. Dünyanın şu anda üçte birlik kısmı hala aşı bekliyor. Eğer bu tamamlanmazsa sorun devam eder. Öte yandan virüs mutasyona uğradığı sürece yeni varyantlar ortaya çıkacak. Omicron en son örneği başka örneklerde olabilir. Türkiye’de ise gelinen noktada özellikle omicron virüsü noktasında sürü bağışıklığı seçeneğini seçmiş görünüyor. Aşılama yapılmasına rağmen, takviye dozlar konusunda biraz daha şu andaki durumun üzerine çıkabilirsek toplum sağlığı rahatlayacaktır” dedi.

Hastalığın önümüzdeki yılda yeni mutasyonlara uğramışının ve yine yeni varyantlarla varlığını sürdürmesinin tüm dünyada beklendiğine işaret eden Kabukçuoğlu, şunları söyledi: “ Enfeksiyon hastalıklarında virüslerin mutasyona uğraması ve buna bağlı yeni varyantların ortaya çıkması bunun doğasında olan bir olgu. Hollanda, Avusturya gibi ülkeler bunu göze alarak tam önlemleri hayata geçirdi. Almanya önemli tedbirler alma noktasında toplumu uyarıyor. Diğer ülkelerde durum benzer şekilde. Çin zaten hemen kısıtlamalarla virüsün daha fazla büyümeden önlemesine engel oluyor. Rusya’dan net bilgi gelmiyor. Dünyada Afrika ve belli bazı Asya ülkeleri tam olarak aşılanamamış durumda. Genel duruma bakıldığında ise üçte birlik kısım hala aşı bekliyor. Bu konuda da batılı ülkelere eleştiriler var zaten. Aşı stoğu konusunda daha esnek davranmaları söyleniyor ama özellikle belli büyük ülkeler dediğimiz ülkeler toplumun tepkilerine göre hareket ettikleri için bu konuda net adım atabilmiş değil. Genel tablo bu olunca 2022 yılı içinde de virüs ile mücadele sürecek.”

OMİCRON’DA SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞINA DOĞRU

Türkiye’nin özellikle Omicron konusunda sürü bağışıklığını tercih ettiğini yapılan uygulamalardan anlayabiliyoruz diyen Kabukçuoğlu, “ Türkiye’de sağlık Bakanlığı’nın verilerine bakarsak aşılamada takviye dozlarda tamamlandığı zaman önemli mesafe katedilecek. Ancak hala yüzde 25 aşı konusunda direncini sürdürüyor toplumda. Rakamlara baktığımızda ise bunu 7 ile çarptığımızda ortaya çıkar tabloda sürü bağışıklığı tercihi anlaşılıyor Türkiye’de. Alınacak önlemler konusunda ise yine yoğun bakımlar belirleyici olur. Yoğun bakımlarda şu an doluluk fazla değil” diye konuştu.