İYİ Partili Erhan Usta ‘TL’den kaçış olmasın diye Türk lirası ortadan kaldırıldı’

İYİ Partili Erhan Usta ‘TL’den kaçış olmasın diye Türk lirası ortadan kaldırıldı’
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Dün akşam ne açıklanmış oldu? Biz dolarizasyondan şikâyet ediyorduk. Türkiye ekonomisi dolarizasyona bağlandı. TL, ABD dolarına bağlanmış oldu, TL’den kaçış olmasın diye Türk lirası ortadan kaldırıldı” dedi.

ANKA''nın haberine göre; İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın, dün kabine toplantısının ardından açıkladığı ekonomi tedbirlerini değerlendirdi.

Usta, şunları söyledi:

“Evet dolar 18’lerde 13’lere kadar geldi ancak Hazine’nin borçlanma faizleri yüzde 16,5’ten yüzde 24’e geldi, ticari kredi faizleri şu an yüzde 30’larda, enflasyonda yüzde 30’ların üzerinde bu ayın sonu itibariyle göreceğiz. Bu hatalar silsilesi yapılmamış olsaydı, muhtemelen 7,50’lilik bir doları konuşurduk 8 lira asla olmazdı, enflasyon yüzde 17’lerde olurdu."

“TÜRKİYE EKONOMİSİ DOLARİZASYONA BAĞLANDI”

Dün akşam ne açıklanmış oldu? Biz dolarizasyondan şikayet ediyorduk Türkiye ekonomisi dolarizasyona bağlandı. TL, ABD dolarına bağlanmış oldu, TL’den kaçış olmasın diye Türk lirası ortadan kaldırıldı. Yurtdışından gelecek sıcak paraya kur garantisi verildi. Türkiye tarihinde görülmemiş bir şeydir bu, örtülü bir faiz yapıldı. Nasa karşıyım derken şu anda mevduat faizi yetmezse üzerine kur artışını da faiz olarak vereceğim diyen bir anlayış geldi. Rantiyeye teslim olmuş bir yönetimi görüyoruz.

Türkiye 1970’li yıllarda terk ettiği enstrümanlara geri döndü. DÇM’lerden (Dövize Çevrilebilir TL Mevduat hesapları) kurtulmak içim 20 yıl harcandı. Enflasyonla mücadele programına ihtiyaç var. Kaybettirdiğiniz güveni garanti vererek çok pahalı bir yöntemle tesis etmeye çalışan bir iktidar var. Merkez Bankası boşaltılmıştı, bundan sonra olacak olan da Hazine’nin boşaltılmasıdır. Bu kur garantisine dayanmak mümkün değil. Kur aşağı gelirse çok ciddi bir dolar bazında birilerine ciddi faiz vermiş olacağız, kur yukarı doğru giderse Hazine borç altına girecek. Geldiğimiz noktada ölümü gösterip sıtmaya razı edildi. 13 lira dolar kuru yılbaşına göre veya mart ayına göre hala yüzde 90 bir kur artışıdır. Hiçbir ekonomi bu kadar yüksek kur artışını kaldıramaz.”

İlgili Haberler