İYİ Partili Filiz'den tarım arazileri ile ilgili soru önergesi

İYİ Partili Filiz'den tarım arazileri ile ilgili soru önergesi
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemi ile soru önergesi yöneltti.

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, 970 hektarlık hazine arazisinin tarım amaçlı kullanımına ilişkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemi ile soru önergesi hazırladı.

Filiz’in soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Nisan ayında duyurmuş olduğunuz 970 hektarlık hazine arazisinin tarım amaçlı kullanıma açılması önemli bir gelişmedir. Son 18 yılda çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alamamasının sonucu olarak 3,4 milyon hektar tarım arazisinin üretimden çıkmasıyla kıyaslandığında oldukça az bir orana karşılık gelen bu destek, kamuoyunda da yetersiz ancak değerli olarak nitelenmiştir. Fakat bu arazinin bedelsiz olarak üreticilere devredilirken hangi esasların uygulanacağı belirsizdir. Kırsal mahalle ve köylerde yaşayan, üreten çiftçiler, köylerinde bulunan hazine arazilerinin büyük şirketlere verilmesinden ve bir süre sonra kendi topraklarında işçi olma ihtimalinden tedirginlik duymaktadır.

Bu kapsamda;

  1. 970 hektar hazine arazisini kullanacak üreticiler hangi esaslara göre belirlenmektedir?
  2. 10 Nisan 2020 tarihinde duyurmuş olduğunuz 970 hektar hazine arazisinin kaç hektarı Gaziantep Bölgesi'ne aittir?
  3. Söz konusu hazine arazilerin, arazinin bulunduğu köydeki küçük üreticilere tahsis edilmesine yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?
  4. Tarımsal üretim yapılan hazine arazilerinin ürün desenleri planlanmış mıdır yoksa üreticinin inisiyatifine mi bırakılmıştır?
  5. Gaziantep'te tarımsal üretim yapılan hazine arazilerinde üretilen ürünler ve miktarları kayıt altına alınmakta mıdır? Kayıt altına alınmaktaysa son beş yılda söz konusu arazilerde hangi ürün ne miktarda üretilmiştir?
  6. Gaziantep'te 2020 yılı itibarı ile tarımsal kullanıma açılan hazine arazisi ne kadardır, bu uygulamadan yararlanan çiftçi sayısı kaç kişidir?
  7. Gaziantep'te tarıma açılan hazine arazileri kira yoluyla mı yoksa satış yoluyla mı tarım alanı olarak belirlenmiştir? Kiralanan veya satılan alanlardan varsa elde edilen gelir ne kadardır?
  8. Gaziantep'te 2020 yılında tarım arazisi olmasının dışında, hazine arazisinden farklı amaçla kullanılan park ve imara açılan alan var mıdır?