İYİ Partili Aydın’dan 'ticari sır' tepkisi ‘Garanti ödemelerini milletin parasıyla yapıp milletten neyin sırrını saklıyorsunuz’

İYİ Partili Aydın’dan 'ticari sır' tepkisi ‘Garanti ödemelerini milletin parasıyla yapıp milletten neyin sırrını saklıyorsunuz’
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, kamu özel iş birliği (KÖİ) ile yapılan projeler hakkındaki soruların “ticari sır” gerekçesiyle yanıtlanmamasını TBMM’de eleştirdi.

Aydın, “Garanti ödemelerini milletin parasıyla yapıp milletten neyin sırrını saklıyorsunuz? Siz, milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz? Aklıyla alay ettiğiniz bu millet, göreceksiniz, bunun hesabını size sandıkta soracaktır” dedi. İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, 127 devlet üniversitesinin bütçesinin toplamının Oxford Üniversitesi’nin bütçesinin üçte ikisi kadar olduğunu söyledi.

ANKA''nın haberine göre; TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Millî Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kurumların 2020 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı bütçeleri ele alınıyor. AKP’nin ardından İYİ Partililer konuştu.

SUNAT: BİR EĞİTİM FELSEFENİZ YOK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Şenol Sunat, iktidarın eğitim politikalarını eleştirerek şöyle konuştu:

“Bir eğitim felsefeniz yok sizin, bir politikanız yok sizin. Bilimsellikten uzak, rövanşist, çarpık, zihinsel düşüncelerinizin eseri, uyguladığınız ve eğitim politikası" denilemez bir sistem. Ruh yok, ruh. Beyninizin kıvrımları içindeki o karanlık dehlizlerde başka amaçlarınız var sizin, biliyoruz. Nasıl bir insan yetiştireceğiz? Sorgulamayan, araştırmayan, eleştirel düşünmeyen, biatçı, dindar ve kindar bir nesil mi, bireyler mi? Yoksa 21''inci Yüzyıl becerilerine sahip, evrensel ve millî kültürü sentezleyen, üreten iyi insan, iyi vatandaşlar mı? Cumhuriyetin kuruluş ayarlarına yeniden dönmemiz gerekiyor.”

ZORUNLU OLMASINA RAĞMEN SADECE İLKOKULDA 143 BİN ÖĞRENCİ OKULA ULAŞMAMIŞ, GİTMİYOR.

“Erdoğan, 2020''de bir üniversite açılışında, eğitimde ve kültürde başarısız olduklarını söylemişti ve devam etmişti: ‘Gerçek iktidarın fikrî iktidar olduğunu çok iyi biliyoruz. Şahsen bu konuda kendimi mahzun hissediyorum. Fikrî iktidarımızı hâlen gerçekleştiremedik’ demişti. Vah, vah, vah! Hangi fikir? Hangi fikir? Bu zatı muhteremin eğitime bakış açısı, fikrî iktidarlarını gerçekleştirmekmiş. İnsanları yoksulluğa, yokluğa terk ettiniz. Fırsat eşitsizliği hiç olmadığı kadar derinleşti; okulları nitelikli ve niteliksiz olarak ayırdınız ve her okulumuzu kalitesiz hâle getirdiniz. Çocuklarımız beslenemiyor sayın milletvekilleri, okullarına erişimde zorluk yaşıyor. Hele hele bundan sonra, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak duruma geldiler. Aile içi şiddet bu şartlarda daha da çok artıyor. Fakirlikten dolayı çocuk işçi sayısı 720 bin. Bu yılın verilerine göre 676 bin öğrenci okula gitmiyor. Zorunlu olmasına rağmen sadece ilkokulda 143 bin öğrenci okula ulaşmamış, gitmiyor. Nerede bu çocuklar Sayın Bakan?"

"DEVRİ İKTİDARINIZDA YÜKSEKÖĞRETİMİN GELDİĞİ DURUM ORTADA"

"Biraz önce Sayın milletvekillerinin de ifade ettiği gibi eğer barınma ihtiyacını karşılayamayan öğrenciler gelip bunu, sesini duyurmak için Ankara''ya gelip gözaltına alınmışsa buradan kınıyorum.  Üniversite huzursuz, üniversiteli de mutsuz. 2021 OECD raporuna göre 24-25 yaş arası genç nüfuzumun yüzde 32''si ne işte ne de eğimde. Bu gençlere ne deniliyor biliyor musunuz Sayın milletvekilleri? Ev genci deniliyor. İşte, ev genci sayısını artıran bir süreçten geçiyoruz. OECD ülkeleri arasında en başlarda yer alıyoruz. Evet, devri iktidarınızda yükseköğretimin geldiği durum ortada.”

FİLİZ: 127 ÜNİVERSİTENİN BÜTÇESİNİN TOPLAMI, OXFORD’UN BÜTÇESİNİN ÜÇTE İKİSİ KADAR

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz de şunları söyledi:

“Üniversitelerimiz, bütçelerinden fiziksel imkânlarına, eğitimden araştırmaya, öğrencisinden öğretim üyelerine, asistanından rektörüne kadar sorunlar yumağı içinde. Bütçeyle başlayalım. 127 devlet üniversitemizin toplam bütçesi 57 milyar 740 milyon TL''dir. Bu miktar, İngiltere''de sadece Oxford Üniversitesinin bütçesinin üçte ikisi kadardır. Değerli milletvekilleri, bu yoksulluk bütçesiyle üniversitelerimiz ne yapabilir, gelişmiş ülke üniversiteleriyle nasıl yarışabilir; takdirlerinize sunuyorum. Öğrenci sayısı 8 milyonun üzerinde. Öğrenci kontenjanları ihtiyaca göre ve istihdam alanları göz önüne alınmadan artırılmaya devam ediliyor. Öğretim üyesi başına düşen 94 öğrenci var, bu da gelişmiş ülkelerdeki sayının 3 katıdır. Buna karşılık, öğretim elemanlarının özlük hakları istenilen düzeyde değil."

“Özel yurtlar çok pahalı, ailelerin gücü yetmiyor. Gençlerimiz bazı vakıf ve cemaat yurtlarında yönlendiriliyor ki bu durum geleceğimizle ilgili endişeler yaratmaktadır. Barınma sorunu için Ankara''ya gelen öğrencilere yapılanların yakışıksız olduğunu da burada belirtmeliyim.”

AYDIN: MÜŞTERİ GARANTİLİ KÖİ, YENİ BİR DÜYUN-I UMUMİYE FACİASI OLACAK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Koray Aydın, KÖİ ile yapılan müşteri garantili projeleri hatırlatarak, “Kazancı özel sektöre yani yandaşlara aktarılırken zararı ise kamuya yani bütün milletimize yüklenmektedir. Bu nasıl kamu-özel iş birliğidir ki devlet, zararı tek başına karşılıyor ama kazanca ortak değil. Böyle iş birliği, böyle ortaklık olur mu? Müşteri garantili projeler her geçen yıl daha da artan bir şekilde Türk ekonomisinin ve dolayısıyla ülkemizin geleceğini ipotek altına alacaktır. Müşteri garantili projeler Türkiye Cumhuriyeti devleti için yeni bir Düyun-ı Umumiye faciası olacaktır” dedi.

Aydın, şöyle konuştu:

“Bu nasıl yerlilik ve millîliktir ki müşteri garantili projelerde uyuşmazlıkların çözümünde Türk mahkemeleri yerine Londra mahkemeleri yetkilidir? Bu nasıl yerlilik ve millîliktir ki Hazine tarafından garanti ödemeleri Türk lirası yerine dolar veya avroyla yapılıyor? Türk mahkemelerine güvenmiyorsunuz, Türk lirasına güvenmiyorsunuz sonra da lafa gelince ‘yerliyiz ve millîyiz’ diyorsunuz. ‘Ticari sır’ diyorsunuz, soru önergelerimize bile cevap vermiyorsunuz. Garanti ödemelerini milletin parasıyla yapıp milletten neyin sırrını saklıyorsunuz? Siz, milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz? Aklıyla alay ettiğiniz bu millet, göreceksiniz, bunun hesabını size sandıkta soracaktır.”

“ATTIĞINIZ İMZALAR PEŞİNİZDEN GELECEK”

“Mecburi hâllere bağlı olan uygulamanın keyfî hâle getirilmesine ses çıkartmayan ve bu ihalelerin altına imza atan bürokratları buradan uyarmak istiyorum: Arkadaşlar, bu kul hakkıdır, milletin hakkıdır ve tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır. Attığınız imzalar peşinizden gelecek, attığınız her yanlış imza yargıya taşınacaktır. O zaman ‘Ben talimat aldım’ diyerek kendinizi kurtaramazsınız.”

RANTTA, HAKSIZ KAZANÇTA NAS YOK MU?

Aydın, şöyle devam etti:

“Erdoğan''ın bu aldanma ve aldatma kısır döngüsünden milletçe bıktık usandık. Şimdiki aldanma ve aldatmanın başlığı da faizle ve enflasyon ilişkisidir. Sayın Erdoğan çıkmış bir de diyor ki: ‘Faiz konusunda nas var.’ Sayın Erdoğan 18 Nisan 2004 tarihinde MÜSİAD''ın 13''üncü Genel Kurul toplantısında ‘Faiz dünya gerçeği, reddedemeyiz’ demişti. Şimdi, sormak gerekiyor: 2004''te nas yok muydu? Bir zamanlar ‘Paranın dini, imanı olmaz’ derken nas yok muydu? Faizde nas var da yolsuzlukta, rantta, haksız kazançta nas yok mu? Faizde nas var da torpilde, insan kayırmada, ayrımcılık yapmada, nas yok mu? Faizde nas var da lükste, şatafatta, israfta nas yok mu?”

HAYDAR AKAR: YENİ GELDİĞİN İÇİN KARIŞTIRDIN

AKP Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Aydın''ın konuşmasının ardından tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Bak''a "yeni geldiğin için karıştırdın Ulaştırma Bakanlığı''nın bütçesi konuşuluyor. Lütfen susar mısınız" uyarısında bulundu.

“LAF ATMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMİŞ”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da "Laf atmayı alışkanlık haline getirmiş, bu alışkanlığı değiştirme tavsiyesinde bulunmuyorum. Hiç olmazsa maskesini çıkartsın da ne oluğunu anlayalım" karşılığını verdi. 

NUHOĞLU: “BİZ YATIRIMLARA DEĞİL RANTA KARŞIYIZ”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu da, kamu ihalelerinde vurgunlar yapıldığını savunarak şunları söyledi:

“Ülkenin soyulduğu kanaati ne yazık ki kamuoyunda oluşmuş durumdadır. Duble yollar, otoyollar, tüneller, viyadükler ve köprüler yapmak zaten iktidarın görevidir. Ne var ki yapılan yatırımların ihtiyaca cevap vermesi doğru projelerle ve uygun bedellerle yapılması ve şaibesiz olması da görevlerinin gereğidir. İktidar mensupları yapılan eleştirileri dikkate almak yerine hemen suçlamaya kalkmaları en büyük taktikleridir. Eleştirilen herkesi yatırımlara karşı olmakla suçluyorlar. Biz yatırımlara değil ranta karşıyız, soyguna karşıyız.”

“BU BEDELİ TÜRKİYE ÖDEYECEKTİR”

Nuhoğlu, Kanal İstanbul ısrarı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “Bu çılgın projenin de yapılmayacağına zamanlarının da yetmeyeceğine inanan bir kişiyim ben” dedi.

İlgili Haberler