İYİ Partili Lütfü Türkkan'dan Koca'ya: Ameliyatlar iptal mi ediliyor

İYİ Partili Lütfü Türkkan'dan Koca'ya: Ameliyatlar iptal mi ediliyor
Kan bağışının pandemi sürecinde düşmesi, kan bankalarında ve Kızılay’da yeterli ünitede kan bulunmaması nedeniyle hastanelerde hastaların ve hekimlerin işi şansa kaldı. Konuyu Meclis'e taşıyan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya 'Hastanelerde kan temini problemi bulunduğu doğru mu? Ameliyatlar iptal mi ediliyor' diye sordu.

Kan bağışının pandemi sürecinde düşmesi, kan bankalarında ve Kızılay’da yeterli ünitede kan bulunmaması nedeniyle hastanelerde hastaların ve hekimlerin işi şansa kaldı. İstanbul’da, özellikle son 4 haftadır çok ciddi kan problemi yaşanıyor. 

Sağlık çalışanlarının iddiasına göre; kamu, özel tüm hastanelerde, kan hazırlığı yapılması gereken planlı ameliyatlara veya kan gerekliliği olan acil ameliyatlara kan bulanamıyor. 

AMELİYATLAR İPTAL EDİLİYOR

Konuyla ilgili ''hastanelerde ameliyat iptalleri çok yaşanıyor, acil ameliyata giren hastalarda ise hekimler çaresizlik yaşıyor'' diyen İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, sağlık çalışanlarının, yetkililerin kan sorunu konusunda gerekli önlemleri almadığı için 4 haftadır durumun daha da kötüye gittiğine vurgu yaptığı söyledi.

Bypass ameliyatına alınması gereken hastanın ameliyatı ertesi güne bırakıldığına dikkat çeken Türkkan ''Hastanelerde ölüm kalım meselesi haline gelen kan sorununun çözümü için hekimler seslerini duyurmak istiyor'' dedi ve yanıtlaması istemiyle  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca''ya şu soruları sordu:

İşte Türkkan’ın Koca''ya soruları;

1)    Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerle beraber Türkiye genelinde özellikle son 4 haftadır çok ciddi kan temini problemi bulunduğu doğru mudur, bu eksiklik nereden kaynaklanmaktadır?

2)    Pandemi şartları da göz önüne alındığında hastanelerin ve kan bankalarının günlük ihtiyaç duyduğu kan talebinin acilen karşılanması hususunda herhangi bir acil eylem planı bulunmakta mıdır?

3)    Ulusal Kan Temini Projesini yürüten Kızılay’ın kan taleplerini karşılayamadığı doğru mudur, bunun gerekçeleri nelerdir, Bakanlık bu konuda Kızılay ile herhangi bir istişarede bulunmuş mudur?

4)    Damar yırtılması gibi acil müdahale gerektiren ameliyatlar için hastalar kan kaybetmesine rağmen ihtiyaç duyulan kanın temin edilmesinde 24 saati aşan gecikmeler yaşanmaktadır. Acil müdahale gerektiren bu gibi durumlar için ayrı bir kan bankası oluşturulması ve planlaması düşünülmekte midir?

5)    Kan ihtiyacının karşılanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için başta Kızılay olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kan bağışı konusunda herhangi bir seferberlik başlatılması düşünülmekte midir?

6)    Türkiye’nin günlük kan ihtiyacı miktarı nedir? Kan ihtiyacının ne kadarı günlük olarak karşılanmaktadır? Kızılay ve diğer sağlık kurumlarına ait kan bankalarında kaç hastaya yetecek kadar kan bulunmaktadır?