Jeffrey, İbrahim Kalın ile görüştü

Jeffrey, İbrahim Kalın ile görüştü
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffery, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın ile görüştü. Söz konusu görüşmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın F-35 projesi ile ilgili yaptığı açıklamanın sonrasında gerçekleşmesi dikkat çekti.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Türkiye'deki ziyaretleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüştü. Görüşmede Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik endişesi ele alındı. Söz konusu görüşmenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur” şeklindeki açıklamasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşme sonrası yapılan açıklamada  "Türkiye'nin ulusal güvenlik öncelikleri açık bir şekilde vurgulandı. Fırat'ın doğusu ve Suriye'de terörle mücadele, güvenli bölge, Münbiç yol haritası, İdlib mutabakatının korunması konuları gündeme geldi. Güvenli bölgeyle Türkiye'nin endişelerinin giderileceği ifade edildi, Türk-ABD heyetlerinin müzakeresiyle sonuca varılması kararlaştırıldı" denildi.

Görüşmelerin 2 Mayıs'a kadar süreceğini belirtti.

Jeffrey'nin, beraberindeki heyetle birlikte üst düzey Türk yetkililerle Suriye meselesini görüşeceği belirtilen açıklamada, "ABD ordusu Suriye'deki varlığını azaltırken Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki meşru güvenlik kaygıları ele alınacak." ifadelerine de yer verilmişti. James Jeffrey ve beraberindeki heyetin Ankara ziyaretinden sonra İsviçre'nin Cenevre şehrine geçerek Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin özel elçileri ile beraber bazı Suriyeli gruplarla görüşmeler yapacağı belirtildi.

ZİYARET, ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI SONRASI GERÇEKLEŞTİ

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jefferey’nin Türkiye ziyaretinin zamanlaması dikkat çekti. Ziyaret, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın F-35 açıklamasının ardından gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur. Rusya ile vardığımız S400 anlaşmasının gerisinde işte böyle bir süreç vardır. Daha da önemlisi kendi hava sistemlerini üretme konusunda hızlı bir şekilde yol alıyoruz. F35'ler konusunda da benzer bir haksızlığa daha doğrusu bir dayatmaya maruz kalıyoruz. Bizi dışlamaya çalışanların hâlâ bu işin sonucunun nereye varacağını göremediğini görüyoruz. Biz milli muharebe uçağımızı üretecek adımlarımızı da atamaya başladık. Uçaklarımızda kullandığımız bombaları bize vermemek için kırk takla atanlar ürettiklerimiz karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar”