Kahraman’ın damadına İBB kıyağı

Kahraman’ın damadına İBB kıyağı
TBMM Meclis eski başkanı İsmail Kahraman’ın damadıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Kahraman’ın “belediye otobüslerini giydiren adam” olarak bilinen damadı 4 trilyon gelire karşılık belediyeye sadece 170 milyar lira ödedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Caner Taşpınar’ın “Damat” adlı kitabından alıntıladığı iddiasını bugünkü köşesine taşıdı. İddiaya göre, Meclis eski başkanı İsmail Kahraman’ın damadı Ömer Şehabettin Şengüler’in 1994 yılında kurduğu Magic adlı şirketinin yıllık geliri 1997 yılında 4 trilyonu buldu. Buna karşın şirketin belediyeye ödediği para ise sadece 170 milyar lira.

İşte Terkoğlu’nun ilgili yazısı şöyle:

“Odatv’de çalışma arkadaşım Caner Taşpınar’ın “Damat” kitabını okuyorum. Kitap, “Fethullahçıların AKP’li kayınpederleri” alt başlığını taşıyor. Sahiden kitabı okurken bir hisse kapılıyorsunuz: Sanki bir el, kayınpederlere damat değil de damatlara kayınpeder bulmuş!

Herhalde son yıllarda en sık duyduğumuz kelime bu: Damat. Bülent Arınç’ınkini ya da Kadir Topbaş’ınkini ne çok konuştuk. Damatlar ile kayınpederler kader birliği yapıyor. İkisi birlikte tartışılıyor ya da ikisi birlikte tasfiyeye uğruyor.

Damatlar geçidi gibi olan kitabı okurken fark ettim. Konuşmayalım diye uğraşılan damatlar da var. Mesela İsmail Kahraman’ın damatları.

Taşpınar, İstanbul Belediyesi ihaleleriyle büyüyen damat Ömer Şehabettin Şengüler’in işlerini bulmuş. Kendisini “marka mimarı” olarak tanıtan Şengüler, “belediye otobüslerini reklamla giydiren adam” olarak biliniyor. Kayınpederinin partisinin İstanbul Belediyesi’ni aldığı yılın hayatını nasıl değiştirdiğini Şengüler şöyle anlatıyor:

“1994’te açıkhava reklamcılığında büyük bir boşluk hissettim ve Magic Outdoor’u kurdum. İstanbul Belediyesi’nin otobüsleriyle başladık ve Türkiye’nin genelinde 6 binden fazla otobüsü reklamla kapladık.”

30 Mayıs 1997 tarihli Cumhuriyet gazetesinden öğreniyoruz ki Magic şirketinin yıllık geliri o dönemin parasıyla 4 trilyon iken, belediyeye ödenen para 170 milyar lira. Belediyenin damada iyi kazandırdığını anlıyoruz.