Kamil Koç'ta host ve hostesler kaldırılıyor

Kamil Koç'ta host ve hostesler kaldırılıyor
Alman Flixmobility GmbH’nin Kamil Koç’u bünyesine katarak Türkiye’de otobüs taşımacılığı sektörüne girişi ile sektöre bir hareketlilik katacağının sinyalleri gelmeye başladı. Firma, radikal bir karar alarak host ve hostesleri kaldıracak.

Host ve hostesler kaldırılıyor!

Esat ŞENOL / YENİÇAĞ

Otobüs taşımacılığının köklü kuruluşlarından Kamil Koç, Alman Flixmobility GmbH'ye satıldıktan sonra köklü değişikliklere gitmeye hazırlanıyor.

Alman Flixmobility GmbH firmasına satılan Kamil Koç, ilk olarak otobüslerde sıcak içecek servisini kaldırmıştı. Kamil Koç asıl radikal kararı host ve hostesleri kaldırarak verecek.

Host ve hostesler, Kamil Koç’a ait otobüslerde ilerleyen günlerde tamamen kaldırılacak. Peki, host ve hosteslerin görevini kim yapacak?

Sefer başı ücret alan host ve hostesler aylık üç bin TL ile beş bin TL gelir elde ediyorlar, işten çıkarmaların başlaması ile genellikle yeni hayata atılan gençlerin tercih ettiği muavinlik, binlerce gencin de işsiz kalmasına sebep olacak.

Firma, yaptığı hazırlıklarda otobüse paralı içecek ve aperatif otomatı koyacak. İsteyen müşteri otobüsün içindeki otomattan parası ile self servis olarak kendisi alacak.

HER YIL 40 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE ÖDEME YAPILIYOR

Kamil Koç’tan yapılan hesaplara göre yılda host ve hosteslere ödenen yıllık tutar kırk milyon TL’nin üzerinde. Firma böylece ciddi bir tasarruf elde etmeyi öngörüyor.

Uygulama başladıktan sonra otobüs içerisindeki hizmetlerle ilgili durumlar ise belirsizliğini koruyor. Uygulama, bagaj yerleşmesinden para alışverişine, otobüs içerisindeki temizlikten, iniş binişlerin düzenlenmesine kadar birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Kaptan şoförlerin yıllarca kendilerine çeşitli konularda yardımcı olan host ve hosteslerin yokluğuna vereceği tepki de merak konusu oldu.

Bununla birlikte firmaların zorlu rekabet şartlarında firmanın devamlılığını sağlamak için adımlar atması gerekiyor. Yakın zamanda benzin istasyonlarında çalışan pompacıların da kalkacağı ve firmaların düşük karlılık yüksek maliyetlere çözüm bulmak için hizmetleri olabildiğince self servise çevirmeye çalışacağı ifade ediliyor.