Kamu-Sen memur zammı talebini açıkladı

Kamu-Sen memur zammı talebini açıkladı
Kamu-Sen 2024 için kümülatif yüzde 100.2, 2025 için kümülatif yüzde 158.4 oranında zam talep ettiğini açıkladı.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği maaş zammına ilişkin bugün kritik gün. İktidar, ilk teklifi yeterli bulmayan memur sendikalarına bugün ikinci teklifini sunacak. Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, üçüncü toplantı öncesinde bakanlık önünde basın açıklaması yaptı. Kamu işveren heyetinin teklifinin ‘piyasa gerçeklerinden uzak’ olduğunu söyleyen Kahveci, “Hükümet teklifini gözden geçirmek ve gerçekçi bir artış sunmak zorundadır” dedi.

Taleplerini yeniden sıralayan Kahveci, şunları söyledi:

Bugün itibarıyla 7. Dönem Toplu Sözleşmesi’nin genele ilişkin üçüncü toplantısını gerçekleştireceğiz. Kamu işveren heyeti, bugün bir önceki toplantıda önermiş olduğu zam teklifini revize edip etmeyeceği gündeme gelecek.

Biz mali hakların yanında diğer taleplerimizin de sonuca gidilmesi noktasında tavrımızı koruyacağız.

Ekonomik şartlar malum. Son birkaç ay içinde akaryakıta gelen zamlar yüzde 100’ü aşmış durumda. Vergiler ve cezalar gibi alacak kalemlerinde de yüzde 100 artış yapıldı. Kiralar, memur maaşlarının bile üzerine çıktı. Merkez Bankası enflasyon tahminlerini güncelleyerek yükseltti.

2023 yılı için yüzde 58, 2024 yılı için yüzde 33, 2025 için ise yüzde 15 tahmininde bulundu. Merkez Bankası’nın tahminlerinin gerçekleşme olasığının son derece düşük olduğunu görüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en iyi ihtimalle 2024 ortasından sonra düşüş eğilimine gireceğini ifade ediyor.

Bu gerçekler karşısında, Türkiye Kamu-Sen olarak, 2024 için kümülatif yüzde 100.2, 2025 yılı için ise kümülatif yüzde 58.4 oranında zam talebiyle masaya geldik. İşveren tarafı teklifini sundu. Kamu işveren heyeti, memur ve memur emeklilerine 2024 için yüzde 14+9, 2025 için de 6+5 maaş artış öngörüyor. Bu teklifin piyasa gerçekleriyle uzaktan yakından bağdaşan tarafı yoktur. Biz bu teklifi asla kabul etmiyoruz. Teklif, Merkez Bankası’nın enflasyon rakamlarıyla da uyuşmamaktadır.

Hükümet teklifini gözden geçirmek ve gerçekçi bir artış sunmak zorundadır. Alım gücünün yükseltilmesi için maaşlara mutlaka refah payı eklenmeli.

İlgili Haberler