Kanada Türkiye’ye askeri teknoloji satışını tamamen durdurdu

Kanada Türkiye’ye askeri teknoloji satışını tamamen durdurdu
Kanada teknolojisiyle donatılan İHA’ların Dağlık Karabağ kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye'ye askeri silah satışını askıya alan Kanada hükümeti, Ankara’ya askeri ihracat lisanslarını iptal etti.

Kanada yapımı görüntüleme ve hedefleme sistemleriyle donatılan Türk insansız hava araçlarının (İHA) Dağlık Karabağ''da kullanılmasının ardından Türkiye''ye askeri silah satışını askıya alan Kanada''dan yeni bir karar geldi.

Kanada''dan Türkiye''ye askeri teknoloji ihracatı tamamen durduruldu. Bu bağlamda Türkiye‘ye yönelik 29 askeri ihracat lisansı da iptal edildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ''da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar bulunmasının ardından, bugün 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin iptal edildiğini açıklıyorum" dedi.

Garneau, "Bu uygulama ne Kanada dış politikası ile ne de Türkiye tarafından verilen son güvencelerle uyuşuyor" dedi.

Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını ve kendisine endişelerini dile getirdiğini belirten Garneau, gelecekteki izinlerin NATO işbirliği programlarıyla ilgili başvuru durumlarına göre değerlendirileceğini kaydetti.