Kapatılan termik santral için devlet ödeme yapacak mı?

Kapatılan termik santral için devlet ödeme yapacak mı?
Baca filtresi takılmadığı için kapatılan Afşin-Elbistan Termik Santrali ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, santralin devlet tarafından kapatılması nedeniyle kapasite bedeli üzerinden üretim yapmadan devletten ödeme almaya devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP ve MHP’nin oylarıyla Meclis’ten geçen termik santral düzenlemesinin ardından baca filtresi takmayan santraller kapatılmıştı. Kapatılan santraller arasında yer alan Avşin-Elbistan Termik Santrali ile ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, çevre yatırımlarını yapmadığı için kapatılan Avşin-Elbistan Termik Santrali’nin devlet tarafından kapatılması nedeniyle kapasite bedeli üzerinden üretim yapmadan devletten ödeme almaya devam edeceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Twitter hesabı üzerinden sorular soran Cihaner,  “çevre yatırımları tamamlanmayan santrallere hangi gerekçe ve yetkiyle Geçici faaliyet belgesi verdiniz? Bu sürede kirletmeye devam etmeyecekler mi? İşletme devir süresi zaten 6 ay sonra dolacak olan Çayırhan santraline 6 ay süre vermek açık kayırma değil midir?” ifadelerini kullandı.

CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner,  Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Murat Kurum, çevre yatırımları tamamlanmayan santrallere hangi gerekçe ve yetkiyle Geçici faaliyet belgesi verdiniz? Bu sürede kirletmeye devam etmeyecekler mi? İşletme devir süresi zaten 6 ay sonra dolacak olan Çayırhan santraline 6 ay süre vermek açık kayırma değil midir?

Sayın Murat Kurum, filtresiz çalıştığı İçin kapatılan Afşin-Elbistan santralinin işletme hakkı devir sözleşmesi gereği, santral kamu tarafından kapatılırsa “kapasite bedeli” (KW saati 16 cent) üzerinden, üretim yapmadan devletten ödeme almaya devam edeceği doğru mudur?”

NE OLMUŞTU?

Termik santrallerin baca filtresi takmasını erteleyen yasayı AKP Meclis’ten geçirirken halkın yoğun tepkileri ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan veto etmek zorunda kalmıştı. Yasanın yürürlüğe girmemesiyle birlikte 1 Ocak itibariyle termik santrallerin baca filtresi takmış olması zorunlu hale gelmişti.

1 Ocak 2020 itibariyle baca filtresi takmayan termik santrallere yaptırımlar gelmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklamaya göre şimdiye kadar 5 termik santral tamamen, 1’i ise kısmen kapatıldı. Kapatılan termik santrallerden biri de Afşin-Elbistan Santrali olmuştu.