O şimdi okula gitmeden okumayı ayağı ile yazmayı öğrendi

O şimdi okula gitmeden okumayı ayağı ile yazmayı öğrendi
Karabük’te doktorların 'altı yıl yaşar' dediği Ays Kara, okumayı bile kendisi öğrenirken, şu an 16 yaşında ortaokul öğrencisi.

Anka Haber Ajansı''ndan Tunakan Yıldırım''ın haberine göre, Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 1 yaşındayken geçirdiği idrar zehirlenmesi nedeniyle, hareket ve konuşma yetisini kaybeden ve doktorların 6 yıl ömür biçtiği Ays Kara, okula 3 yıl geç başladı. Buna rağmen okumayı kendisi öğrendi. Ays, şu an 16 yaşında ve ortaokul öğrencisi oldu.

Oğlu Ays’ın verdiği yaşam mücadelesini anlatan Aynur Kara, şunları söyledi:

"DOKTORLAR ÇOK UMUTSUZ GÖRÜYORLARDI"

“Ays küçük yaşta bir rahatsızlık geçirdi. Rahatsızlığından sonra yürüyemez, konuşamaz hale geldi. Doktorlar çok umutsuz görüyorlardı. Ays 6 yaşına kadar hayata tutunmak için çabaladı. 6 yaşından sonra okul ve fiziksel tedavisi için çabaladık Ays’ın.  Şu anda normal okula gidiyor, normal eğitim alıyor çocuklarla. Yabancı dili var, Arapçası var yani Kuran-ı Kerim. Kendi kitap yazıyor, sosyal medyada bir kanal açtı kendine, kendi gelişimlerini anlattığı bir kanalı var. ‘Mitokondriyal spati’ teşhisi kondu ilk başta, sonra o teşhisi çürüttük. Ondan sonra ‘serebral palsinin’ hemen hemen bütün dallarında Ays değerlendirildi. Net bir şey söylenmese de ‘serebral palsi’ olarak değerlendiriliyor. Tedavisine her şekilde devam ediyoruz, her hafta İstanbul’a gidip geliyoruz. İstanbul’a Cuma günü gidiyoruz Pazar günü dönüyoruz. 2 gün orda watsu tekniği, osteopati, sakranoz ve fizik tedavi alıyor. Burada okuluna devam etsin diye orayı bırakmadık maalesef. 2 taraflı yaşıyoruz İstanbul, Konya, Ankara. O şekilde bir hayatımız var Ays’la. Konya’da kök hücre nakli oldu. Ankara’da uzay terapi almıştık. İstanbul’a da şimdi bu tedavilere getirip, götürüyoruz. Ays 8 aydır tam bağımsız olmasa da yürümeye başladı. Onu başardı.

"ALTI YAŞINA KADAR YAŞAYABİLECEĞİNİ SÖYLEDİLER"

Rahatsızlığa yakalandıktan sonra doktorlar Ays’ın 6 yaşına kadar yaşayabileceğini, yaşasa bile gözü görmez kulağı duymaz olacağını söylediler. Ama biz hiç pes etmedik. Ays’la alternatif tıpta yapabileceğimiz her şeyi hatta hani bilmiyorum Dünya’da birçok tekniği Ays’a uygulattık. Ays bütün tanılarını çürüttü o açıdan. 6 yaşından sonra Ays’ın gelişimi ve tedavisi için başladık her şeye. Ama hala doktorlar umutsuzdu şimdi mesela Ays’a öyle diyen doktorlar Ays’ı yanında istiyorlar. Çok yoğun tedaviler. Şu anda yüzemeye gidiyoruz. Milli yüzücü olmak istiyor. Hocası da o yönde geliştiriyor. İstanbul’a en büyük gitmesinin sebebi zaten watsu tekniği ile birlikte yüzme eğitimi de alıyor.

"OKULA GİTMEDEN OKUMAYI ÖĞRENDİ"

Ays ilkokula maalesef 3 yıl gecikmeli başladı. Ays’ın ayağı ile yaptığı testleri sistem kabul etmedi. Biz okula gitmeden önce Ays’ın okuyup- yazdığını anladık. Bizden tablet istedi önce, o zaman konuşamıyordu. Biz tableti aldık geldik. Eve geldiğimizde Ays bize yazarak bir şeyleri anlattı, ilk defa o zaman anladık Ays’ın yazabildiğini. İngilizce bildiğini de o zaman anladık, İngilizce oyunlara girip oradan açabiliyordu, şaşırmıştık. Sonra İngilizce seyretmeye başlayınca anladık ki Ays anlıyor ve Türkçe’ye çevir dediğimde bana çeviriyordu. Yani Ays kendini geliştiren bir çocuk biz onun için hibir çaba harcamadık kendini geliştirmesi için eğitimi için yani o kendi kendini geliştirdi, bilgisayarı Ays kendi keşfetti. Biz bilmiyorduk böyle bir yöntemle ilerleyeceğini.

“YERÇEKİMİ OLMADIĞI İÇİN UZAYDA DAHA RAHAT YAŞAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR”

Ays’ın hayali çok. Sosyal medya kanalında başarıya ulaşmak istiyor. Uzay mühendisi olmak istiyor, en büyük hayali o. Uzayda yerçekimi olmadığını düşündüğü için orada daha rahat yaşayabileceğini düşünüyor. Ays çok farklı bir çocuk, kendini hiç özel çocuk olarak görmüyor, sade çocukların içinde okuyup, onlarla hiçbir eksikliği yokmuş gibi arkadaşlığı var, çocuklarda çok iyi Ays’a karşı. Yani Ays genelde mutlu bir çocuk.

“HALUK LEVENT’LE TANIŞMAK İSTİYOR”

Aynur Kara: "Ays’ın hayali Haluk Levent amcası ile bir poz vermek. Bir de Beşiktaşlı amcalarını çok istiyor, futbolcularla tanışmak istiyor. Bilmiyoruz hayallerine ulaşabilecek mi? Onlardan herhangi bir isteği yok sadece bir görüntü vermelerini istiyor."