Karadağ'da hükümet 5 ay sonra kuruldu

Karadağ'da hükümet 5 ay sonra kuruldu
Karadağ'da 11 Haziran'da yapılan erken genel seçimden yaklaşık 5 ay sonra yeni hükümet kuruldu.

Karadağ Başbakanı Milojko Spajic tarafından 81 sandalyeli Karadağ Meclisi'ne sunulan yeni kabine, 46 oyla kabul edildi.

Milletvekillerinden 19'u yeni kabine aleyhine oy kullanırken, bir milletvekili çekimser kaldı.

Yeni kabinede 5 başbakan yardımcısı görev alırken, hükümetin ağırlıklı olarak Karadağlı Sırplardan oluşması dikkati çekti.

Haziranda yapılan erken genel seçimde tarihi bir zafer yakalayarak, Meclis'e 6 milletvekili sokan Boşnak Partisi (BS) yeni hükümette yer almadı.

Spajic, hükümeti kurmak için kendisine verilen sürenin bitmesine 7 gün kala görevini tamamlamış oldu.

Bölgede Avrupa Birliğine (AB) en yakın ülke gösterilen ve birçok kez yaşanan siyasi krizler nedeniyle hükümeti düşen Karadağ'da yeni kabinenin kalıcı olması temenni ediliyor.

Bu arada, yeni kabine oylamasından önce Karadağ Meclisi, Karadağlı Sırplardan Andrija Mandic'i, oy çokluğuyla yeni Meclis Başkanı seçti.

Karadağ'ın NATO üyeliği ile Kosova'nın bağımsızlığının tanımasına karşı çıkan tutumlarıyla bilinen Mandic'in yeni görevi meclis binası önünde protesto edildi.

ERKEN GENEL SEÇİM 11 HAZİRAN'DA YAPILDI

Karadağ'da erken genel seçim 11 Haziran'da yapılırken, 10 Ağustos'ta hükümet kurma görevi eski Maliye Bakanı Spajic'e verilmişti.

Erken genel seçimde, mevcut Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic'in parti liderlerinden olduğu Avrupa Şimdi Hareketi (PES), 25,6'lık oy oranıyla 24 milletvekiline sahip olmuştu.

Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS) ve partnerleri Karadağ Liberal Partisi (LP), Arnavut İttifakı ve Sosyal Demokratların (SD) oluşturduğu koalisyon, oyların yüzde 23,2'sini alarak elde ettiği 21 milletvekiliyle Meclis'te ikinci sırada yer almıştı.

Aşırı sağcı Sırplardan oluşan Karadağ'ın Geleceği İçin Koalisyonu yüzde 14,7 ile 13 milletvekilini, Demokrat Parti ve URA Halk Hareketi Koalisyonu yüzde 12,5 ile 11 milletvekilini, BS yüzde 7,1 ile 6 milletvekilini, Sosyalist Halk Partisi ve DEMOS Koalisyonu yüzde 3,1 ile 2 milletvekilini, Arnavut Forumu yüzde 1,9 ile 2 milletvekilini, Arnavutlar Birliği yüzde 1,5 ile 1 milletvekilini, Hırvat Halk İnisiyatifi (HGI) ise yüzde 0,7 ile 1 milletvekilini Meclis'e sokmayı başarmıştı.