Kasım Süleymani operasyonunun planlayıcısının uçağı düştü mü?

Kasım Süleymani operasyonunun planlayıcısının uçağı düştü mü?
İran Devrim Muhafızları Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü operasyonun planlayıcısı olarak bilinen CIA görevlisi Michael D’Andrea’nın Afganistan’ın Gazne kentinde düşen uçakta olduğu iddia edildi.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürüldüğü operasyonun planlayıcısı olarak bilinen CIA’in üst düzey görevlisi Michael D’Andrea’nın Afganistan’da düşen uçakta yer aldığı iddia edildi. Söz konusu görevlinin terör örgütü El Kaide’nin eski lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinde de rol aldığı belirtiliyor.

Tahran Yönetimi’nin sözcüsü olarak nitelendirilen “Mizan” yayın kuruluşunun haberine göre; El Kaide lideri Usame bin Ladin‘in öldürüldüğü operasyonda da dahli olduğu iddia edilen Michael D’Andrea, dün Afganistan‘ın Gazne vilayetinde düşen uçaktaydı.

Taliban, CIA‘e ait olduğunu öne sürdüğü uçağın düşmediğini, kendileri tarafından düşürüldüğünü öne sürdü. Ancak örgüt herhangi bir delil sunmadı.

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı‘nın (CIA) İran, Afganistan ve Irak’ta operasyonlarının başı olan “Dark Prince” (Karanlık Prens) lakaplı D’Andrea’nın, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’ye yönelik suikastı planladığı iddia ediliyor.

ABD’nin en önemli casuslarından biri olarak gösterilen D’Andrea, CIA‘e İran’da Humeyni Devrimi‘nin gerçekleştirildiği 1979 yılında katıldı. D’Andrea, İran’daki operasyonları nedeniyle “Ayetullah Mike” takma ismiyle anılıyor.

ÇELİŞKİLİ HABERLER GELİYOR

Düşen uçakta kaç kişinin bulunduğuna ve öldüğüne dair haberler oldukça tartışmalı... Taliban uçaktan altı ceset çıkarıldığını öne sürdü. Bir Afgan polis müdürü ise dört kişinin öldüğünü, iki kişinin ise kayıp olduğunu ifade etti. ABD'li bir yetkili de uçakta beşten az kişi bulunduğunu duyurdu.