Kati Piri, müzakerelerin durmasını talep etti

Kati Piri, müzakerelerin durmasını talep etti
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raportörü Kati Piri’nin sunduğu ‘Avrupa Birliği’nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması’ önerisini onayladı.

AP Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye Raportörü Kati Piri’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını teklifini kabul etti. Teklif, 7’ye karşı 47 oyla kabul edildi. Piri, raporunda Türkiye’deki başkanlık sistemini “açıkça otokratik” bir yönetim olarak değerlendirirken, Türkiye'de “demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında ciddi gerileme” olduğu kaydedildi.

Hollandalı Avrupa Milletvekili Kati Piri'nin kaleme aldığı raporda AB-Türkiye üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması da talep ediliyor. Öte yandan Gümrük Birliği'nin yenilenmesine kapıların açık bırakılması gerektiği zira demokratik reformlara yol açabileceği ifade ediliyor. Kıbrıs konusunda Türkiye'nin tehditlerden uzak olumlu ve barışçıl adımlar atması isteniliyor. Raporda ayrıca vize serbestisi konusunun Türk vatandaşları için büyük önem taşıdığı bu yüzden Ankara'nın AB tarafından belirlenen 72 kritere uyması talep ediliyor.