Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den Türk Dünyası'nı mest eden Türklük mesajı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den Türk Dünyası'nı mest eden Türklük mesajı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, gelecek yıl Kazakistan toprağının yabancılara satılmayacağına ilişkin bir yasa çıkaracaklarını duyurdu. Kazakistan topraklarının kendilerine hediye edilmediğini belirten Tokayev'in verdiği Türklük mesajı ise Türk Dünyası'nı mest etti.

Kazakistan topraklarının babalarından miras kalan en büyük hazine olduğunu belirten Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, "Büyük Kazakistan topraklarını bize kimse hediye bırakmadı. Bizim tarihimiz 1991 ile sınırlı değil. Halkımız, Kazak Hanlığı döneminde de onun öncesi olan Altın Ordu, Türk Kaganatı, Hun, Saka devirlerinde bile bu topraklarda yaşadı, büyüdü. Kısacası milli tarihimizin temeli, kadim zamanlara dayanıyor" dedi.
Tokayev, Kazakistan’ın toprak bütünlüğüne şüpheyle bakan ve komşuluk ilişkilerine zarar vermek isteyen bazı yabancılara hem resmi hem toplumsal olarak tepki gösterileceğine işaret ederek, "Kazakistan, tek devlettir. Ülkemiz, güney, kuzey, batı ve doğu olarak bölünmez. Kazak topraklarının hiçbir yabancıya devredilmeyeceği ve hiçbir zaman satılmayacağı herkesçe bilinen tartışılmaz bir gerçektir. Her vatandaş bunu iyice idrak etmeli." açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı, bağımsız Kazakistan sınırlarının uluslararası düzeyde tanındığını, buna kimsenin itiraz edemeyeceğini vurguladı.

"KAZAKİSTAN TOPRAĞI ASLA YABANCILARA SATILMAYACAK"

Gelecek yıl ülkede yabancılara arazi satılmasına yönelik moratoryumun sona ereceğini belirten Cumhurbaşkanı, "Kazakistan toprağı asla yabancılara satılmayacak. Bunu artık her vatandaşımızın bilmesi şart" dedi. Tokayev, her vatandaşın devlet dili olan Kazak Türkçesini bilmekle yükümlü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu konuda tüm Kazakistanlılara, hala Kazak Türkçesi bilmeyen vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Gençlerin, istediklerinde İngilizce veya başka dilleri tez zamanda öğrendiklerini görüyoruz. Halkımız 'Geç hiçten iyidir' diyor. Dili öğrenmek için niyet etmek yeterlidir."

NAZARBAYEV’İN İZİNDEN GİDİYOR

Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de Türklük üzerine konuşmaları sık sık gündeme gelmişti. Görevinden ayrılmış olmasına rağmen Türk Dünyası'nın parlayan yıldızı olmaya devam eden Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, daha önceki birçok konuşmasında Türklük vurgusu yapmıştı.
Nazarbayev, "Biz pat diye gökten düşmedik. Bizim büyük bir tarihimiz var. Bizim tarihimiz, Sakaları bir yana bırakalım, Hunlar ile birlikte başlar, 2500 yıl önce. Ondan önceki atalarımız kadim Türklerdir. Biz onların torunlarıyız. Kadim Türkler, Altay ile Karadeniz arasındaki topraklara sahip olan halktır. Atilla bizim Kıpçak, Batı’ya giden biz o bahadır atanın torunlarıyız hepimiz." ifadelerini kullanmıştı.
Nursultan Nazabayev, başka bir açıklamasında ise "İslâm’ı resmi din olarak kabul ediyor ve bundan gurur duyuyoruz, fakat müslümanlığımızı konu ederek bir yerlere gelemeyiz.
Diğer müslüman devletlere ve islamı yaşama biçimlerine saygımız sonsuz fakat biz arap değiliz.
Biz göçebe ve Türkî bir halkız."
şeklinde konuşmuştu.

 

İlgili Haberler