Kentsel dönüşüm başladı, kiralar ikiye katlandı

Kentsel dönüşüm başladı, kiralar ikiye katlandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi'nce yürütülen çalışma ile Rize'de deniz dolgusu üzerinde 23 hektarlık alanda bulunan riskli durumdaki binalarda kentsel dönüşüm başladı. İş yeri ve dükkanların çoğunlukta olduğu bölgedeki proje sonrası kiralık iş yeri arayışları arttı. Bu durum kiralarda yüzde 50'yi aşan bir artışa neden oldu. 

Rize''de 173 bin metrekarelik dolgu alanındaki 4 bin 174 yapı için, bölgede meydana gelen korozyon sebebiyle kentsel dönüşüm başlatıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi tarafından sürdürülen proje kapsamında daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun binalar inşa edilecek. Yoğunluğu düşürmek için azaltılacak yapılar Salarha beldesinde 52 bin metrekare ile Yağlıtaş Mahallesi’nde 207 bin metrekarelik iki yeni rezerv alanına taşınacak.

Proje kapsamında ilk etapta yıkımı gerçekleşecek belediye bloklarının bulunduğu 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek.

Projenin başladığı bölgede iş yeri ve dükkanların sayısı çoğunlukta. Kentsel dönüşüm projesi sonrası kiralık iş yeri arayanların sayısındaki artış kentteki kiralarda bir anda yüzde 50''yi aşan oranlarda yükselişe sebep oldu. 

Kentte çok sayıda esnaf merkezi caddelerde yer bulamazken bazı iş yerlerindeki kira artış oranı yüzde 100''e ulaştı. Kira bedellerindeki yükseliş sebebiyle bazı dükkan sahipleri geçici dükkan kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.

''BU MALİYETİN ALTINA GİREMEYİZ''

Balıkçılık yapan Cemal Yavuzer adlı vatandaş yüksek kira bedelleri sebebiyle yeni iş yeri açmayacağını belirtti. Kentsel dönüşümün bitmesini bekleyeceğini belirten Yavuzer, "Kirası 3 bin 500 liradan, 11 bin liraya çıkan dükkan biliyorum. Anlaşmaya çalıştık, 1 yıllık ücreti peşin istediler. Ben oraya yapacağım masrafı da hesap ederek, iş yerimi kapatacağım, yeni yapılacak dükkanların teslimini beklemeye karar verdim. Bu maliyetin altına giremeyiz" ifadelerini kullandı.

''KİRA ARTIŞLARI YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE''

40 yıldır işlettiği lokantasını yeni yerine taşımaya hazırlanan Tuncay Kılıç, kira artışlarının yüzde 100''ün üzerine çıktığını ve yeni iş yeri arayan esnaf için bu rakamların çok yüksek olduğunu belirti. Lokantasını 40 yıl işlettiğini söyleyen Kılıç, "Lokantam kapanmasın, tabela asayım diye bir yer ayarladım. Bana da uygun değil, kirası da çok yüksek ancak yine de 2- 3 yıl bu inşaat bitene kadar bizi idare edecek bir yer seçtik. Biz yerimizi ayarladık ama uygun fiyata yer bulamayıp, iş yerini kapatacak arkadaşlar da var” dedi.

''FIRSATÇILIK YAPILIYOR''

Daha güzel bir Rize için başlatılan projenin fırsatçılığa çevrildiğini ifade eden Emlak Danışmanı Lütfü Güner, "Merkezi noktada boş dükkan sayısı az, burası yıkılınca sonuç olarak talep fazla oldu ve kira fiyatlarında artış yaşandı. Yıkılacak yerden taşınanlar yeni dükkan açmakta zorlanıyorlar” diye konuştu.