Kılıçdaroğlu ile Soylu arasındaki yazışmalar ortaya çıktı

Kılıçdaroğlu ile Soylu arasındaki yazışmalar ortaya çıktı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında geçen 410 gün önce açığa alınan Vefa Salman hakkındaki yazışmalar ortaya çıktı.

Yalova''nın CHP''li Belediye Başkanı Vefa Salman, 27 Şubat 2020 tarihinde “Zimmet soruşturması” kapsamında açığa alındı. Salman''ın açıkta kalma süresi İçişleri Bakanlığı tarafından her iki ayda bir uzatıldı.

Kılıçdaroğlu, Gara Operasyoları sırasında kendisine bilgi veren Soylu''ya Salman''ın neden hâlâ göreve başlatılmadığını sordu.  Kılıçdaroğlu, “Samsun''da da benzer bir olay yaşandı. O başkanı açığa alın demiyorum ama onu almıyorsanız CHP''li başkanı da suç iddiası aynı olduğu için görevine başlatmanız gerekir. Dosyasını gönderin, suçu varsa biz de partiden atalım” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu uzun bir aranın ardından Salman hakkında bir dosya hazırlattı. İfadelerin, müfettiş raporlarının ve mahkeme tutanaklarının yer aldığı dosyada, Vefa Salman''ın adının geçtiği bölümler renkli kalemle işaretlenip Kılıçdaroğlu''na iletildi.

Dosyayı inceleyen Kılıçdaroğlu ise belgeleri yetersiz bularak karşı rapor hazırlattı. Raporda, zimmet olayının Vefa Salman''dan önce AKP''li Belediye Başkanı Yakup Koçal döneminde başladığı belirtildi. Zimmet olayının ortaya çıktığı tarihin 6 Şubat 2020 olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Oysa Vefa Salman''ın açığa alındığı tarih 27 Şubat. Bu süreçte bütün belgeleri, Emniyet''e teslim eden, suç duyurularında bulunan da Vefa Salman''dır. Yani delil karartma diye bir şey söz konusu olamaz” dedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün aktardığı habere göre, açığa alınmasının üzerinden 410 gün geçen  Vefa Salman gelişmeler hakkında, "Olay ortaya çıktığında 1.5 milyon liralık zimmet iddiası vardı. Gelinen noktada, zimmetin başladığı dönem 2010 yılına kadar uzandı. Suç, ben göreve başlamadan 4.5 yıl önce olmuş. Olayı ortaya çıkaran benim. Suçlu duruma düşürülüp görevden uzaklaştırılan da benim. Ben görevden uzaklaştırıldıktan sonra 7 belediyede zimmet suçu ortaya çıktı. Hiçbirinde belediye başkanı, bırakın görevden almayı ifadeye bile çağrılmadı. Bu duruma düşürülen tek başkan benim. İki sebebi var: Birincisi CHP''li olmam, ikincisi de Yalova Belediyesi''nde CHP''li belediyede meclis üyesi sayısının az olması." diye konuştu.

Zimmet suçuyla ilgili davanın haziranda 4. duruşması olduğunu söyleyen Salman, “Duruşmaya katılmama gerek olmadığına karar verilmişti. Müşteki, tanık, sanıkların tamamı dinlendi. Hiçbiri aleyhime suç oluşturabilecek ifade vermedi. Fakat geriye baktığımızda ben 410 gündür açıktayım” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı''nın açığa almanın devam etmesiyle ilgili 6 kararına karşın, Vefa Salman da 6 dava açtı. Bu davalardan yalnızca ikisi sonuçlandı. Bakanlığın karar kesinleşinceye kadar davayı uzatma yetkisinin olduğu aktarıldı.

 

İlgili Haberler