Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor

Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin haftalık grup toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında konuşuyor.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Elbette ki insanlar düşüncelerini sözleriyle, sazlarıyla, filmleriyle, romanlarıyla anlatırlar. Biz bütün bunların tamamına bizimle aynı görüşü paylaşmasalar bile saygı duymak zorundayız. Bugün 2 Temmuz. Madımak olaylarına gelmek istiyorum. İnsanlar sazlarıyla sözleriyle panelde bir şeyler anlatmak istediler. 2 Temmuz'da Madımak'ta insanlık katliamı yaşandı. Bunu unutmayacağız, unutturmayacağız. Şunun bilinmesi çok önemli. Bir insanı, düşüncesini, siyasi görüşünü beğenmeyebilirsiniz. Ama bir insanı yakamaz, öldüremezsiniz. Ama kini ve öfkeyi de asla yüreğimizde tutmamalıyız. Kini ve öfkeyi bir tarafa bırakacağız. Geçmişteki hataları bir kenara bırakacağız. Eren Aysan bugün Cumhuriyet Gazetesi'nde güzel bir yazı yazmış.

"BEN BU DAVALARIN SAVCISIYIM DEMİŞTİ. ŞİMDİ MEMNUN MU?"

Türkiye önemli günler yaşıyor. 2007'de Ümraniye'nin çatısında bulunan el bombaları ile Ergenekon ve Balyoz davası başladı. Ne oluyordu Türkiye'de? Bulunan el bombasından orduya, aydınlara, gazetecilere operasyon yapılıyordu. 12 yıllık üretilen yalan 2019'da çöktü. Tamamının yalan olduğu mahkeme ile doğrulandı.  3 bin kişi hakkınd atakip yapıldı, 588 kişi hapse atıldı, 7 kişi ifadesini vermeden öldü, 7 kişi kanser oldu, Genelkurmay Başkanı terörist diye hapse atıldı. Toplumun belleği unutmasın diye anlatıyorum bunları. 12 yıl sonra 'Pardon' diyoruz. 12 yılda bu ailelerin çektiklerinin hesabını kim verecek? Ali Tatar'ın, Erhan Göksel'in, Kuddisi Okkır'ın, Türkan Saylan'ın hakkını kim verecek? 82 milyon için hak, hukuk ve adalet istiyoruz. Mehmet Haberal dünyanın en önemli doktorlarından biri.  Hapiste tutuldu. Tuncay Özkan 6 yıl hapiste tutuldu. Ben sık sık tekrar ederim, Türkiye'de kimsenin can ve mal güvenliği yok. Genelkurmay Başkanı'nı terörden alıyorsan vatandaşı da alır.

Bütün bu Ergenekon süreci yaşanırken, arkasında siyasal bir destek vardı. Dönemin başbakanı zırhlı aracını savcıya vermişti. Bu savcı devletin resmi savcısıydı.

Ben bu davaların savcısıyım demişti. Şimdi sormak istiyorum o kişiye. O kişiye sormak istiyorum memnun musun hicap mı duyuyorsun? Ben bunu öğrenmek istiyorum. Yine biz kandırılmışız mı diyeceksin? Binlerce kişiyi, aileyi mahkum ettiler. Yazıktır, günahtır. Adalet burada mı?

Eren Erdem, Osman Kavala neden içeride? Sırrı Süreyya Önder siyasette önemli bir entelektüel. Bırakın siyaset adamını önemli bir entelektüel niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçeyle içeride? 'Cumhurbaşkanı adayı olacağım' diyor. Olabilirsin diyorlar. Seçime giriyor ama hapishanede kalacaksın diyorlar. Vicdan sahibi, adaleti isteyen her kişiye sormak istiyorum. Bu kişi cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var. Adalet sadece bizim için değil herkes için, insan için, evren için adalet istiyoruz. Barış bildirisine imza atan akademisyenler fikrini beğenin beğenmeyin neden içeride? Cumhuriyet yazarları neden içeride?

‘SEN MİSİN İSTANBUL SEÇİMLERİNDE BAŞARILI OLAN, GEL BAKALIM MAHKEMEYE’

Canan Kaftancıoğlu, 6 yıl önce tweet atmış.’Sen misin başarılı olan? Gel bakalım mahkemeye.’ Hani adalet ? Akşener’e FETÖ soruşturması. Gizli kararı koyuyorlar dosyaya. Ne gizlisi kardeşim çağırın mahkemeye gelirim savunmamı veririm. Sonra kalkıp diyorlar ki adalet reformu yapacağız. Gelecek tasarıya bakacağız gerçekten bir reform mu var göreceğiz. Askeri öğrenciler içeride komutanları dışarıda. Askerliği herkes bilir. Alttakinin üsttekine itiraz etmesi mümkün değildir.

Trump, Erdoğan’a teşekkür ediyor. Papazı serbest bıraktı diye. Kalkıp diyemiyor ey Trump onu ben değil Türk adaleti bıraktı.20. kattan atanların parası pulu var. İmkanları gücü var. Şule Çet’in babasının nesi var? Gücü yok. Sıradan bir vatandaş. Hakkını arayamazsın diyorlar, baskı kuruyorlar. Bu ülkede iyi ki Cumhuriyet Halk Partisi var.

ŞULE ÇET’İN BABASININ NESİ VAR?

Şule Çet Davası 10 Temmuz’da. Bu kızımıza önce tecavüz ediliyor, sonra 20. kattan atılıyor. Babası adalet arıyor. Hakkını arayamazsın diyorlar. Şule Çet’e önce tecavüz edip sonra 20. kattan atanların parası var, pulu var. Şule Çet’in babasının nesi var? Ama bu ülkede iyi ki Cumhuriyet Halk Partisi var.

Askeri öğrenciler içeride komutanları dışarıda. Askerliği herkes bilir. Alttakinin üsttekine itiraz etmesi mümkün değildir.

ODTÜ, hepimizin gözbebeği. Diploma törenleri yapılacak. Önceden polis baskınıyla 4 öğrenci gözaltına alınıyor. Törenden sonra bırakıyorlar. Pankart taşımasınlar, hükümeti eleştirecekler diye. Hani siz adalet arıyordunuz?

'AKŞENER ONURLU BİR KADIN'

Sayın Meral Akşener, onurlu bir kadın. FETÖ soruşturması başlatıldı. Meral Hanım diyor ki ‘Ne gizliliği, çağırın geleyim vereyim ifademi.’ Biz adalette reform yapacağız diyorlar. Reform adı altında yine istediklerini mi yapmak istiyorlar göreceğiz.

'BİR BAKAN DÜŞÜNÜN TOPLUMU KANDIRACAĞINI SANIYOR'

Öğrenciler mezuniyet töreninde hükümeti eleştirmesinler diye gözaltına aldılar. İhbar üzerine yaptıklarını söylüyor o zaman mezuniyet töreninden sonra neden bıraktınız? Adalet herkes için olmak zorundadır. Bütün peygamberlerin varlık nedeni adalettir. Siz adaleti yok eden kararları alırsanız, davaları ötelerseniz, devletin temelini çürütmüş olursunuz. Devletlerin varlık nedeni adalettir. Adalet komşunuz açken ona yardım etmektir. Onun açlığını gidermek zorundayız. Herkesin karnının doyduğu bir Türkiye adalet ve huzur vardır. Bütün dünyada gıda fiyatları ucuzlarken sadece Türkiye'de fiyatlar artıyor. Türkiye'yi kim yönetiyor? Bunları AK Partili kardeşlerim düşünsün. 2021'in sonuna kadar et ithalatı olmadığını söylüyor Bakan Pakdemirli. Bir bakan düşünün toplumu kandıracağını sanıyor. Yönetemiyorsunuz, neden o koltukta oturuyorsunuz? Bunlar olurken et tüketiminde düşüş olmuş. Saray'dakiler lale devrini yaşıyor. 

'SENİN AYLIĞINI VATANDAŞ VERİYOR'

Saray, Ali Baba'nın çiftliği gibi, her şey var orada. Neyi istişare edecekler, Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kurulu? Baktılar ki yeni parti kurulacak, saraya transfer edeyim dediler. Yüzüne gözünüze dursun aldığınız para, neyin istişaresini yapacaksınız? Aylık 18 bin TL'ye çıkarılıyor ve Bülent Bey bu tartışmayı yapanlara ''Edepsiz' deme cesaretini gösteriyor. Sen dönüp vatandaşa edepsiz diyemezsin, diyen insan aynaya dönüp bakacak. Senin aldığın emekli aylığını da vatandaş veriyor. Suyu açarken 5 çeşit vergi veriyoruz, kefen alırken para ödüyoruz. Edep yahu edep. Edepli olmak ne demek bilir misin sen?

Türkiye'yi bu anlayış yönetiyor. EYT'lilere 'Türediler' denmesi gibi. Sen kimin parası ile karnını doyuruyorsun? 'Tek adam rejimini kuralım Türkiye'yi uçuralım demişti' evet, Türkiye uçuyor, yokuş aşağı. Damat başka alemlerde, başka dünyalarda...

Erdoğan 'Bana yetki verin, bu faizle nasıl mücadele edilir' yetki aldıktan sonra ne oldu? Mücadele sonunda ne düştü. Büyüme oranı düştü, milli gelirimiz 66 milyar dolar düştü, kişli başına gelir 9 bin 632 dolara düştü, TBMM'nin çalışma kapasitesi düştü, asgari ücret enflansyon karşısında eridi, Türkiye'nin dünyadaki itibarı düştü. Faizler arttı. 82 milyon tefeciye çalışıyor, işsizlik arttı. Gecikme faizi arttı. İnsaf ya. Esnaf, sanayici, çiftçi vergilerini ödeyemiyor. İntihar, fuhuş ahlaksızlık, uyuşturucu kullanımı arttı. Saray sosyetesi fuhuş nerede yapılıyor diye merak ediyorsa bu konudaki uzmanları çağırsın, dinlesin.

'CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLMALI'

Oturup itibarını düşünsün. Açlık sınırı arttı. Tek adam rejiminin Türkiye'ye getirdikleri bunlardır. Her şeye zam geliyor. Emekli kardeşim senin sorunlarını en çok dile getiren CHP. Seni perişan eden iktidara neden oy veriyorsun? Sen de düşün. Oturup bir düşünmen lazım. Çarşamba günü enflansyon verileri açıklanacak. Kırşehir'de ülkücü bir esnaf, 'Perişanız, bizim derdimizi dile getirİn' dedi. Sen bir de Bahçeli'yi ara o da esnafın derdini dile getirsin. Tank Palet Fabrikası'nı Katarlılara sattık, ona bile 'Çok iyi diyor'. Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerekir. Cumhurbaşkanı tarafsız olmazsa devletin sigortası olmaz. Yani bir anlamda devletin akil insanı demektir cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanının tarafsızlık yemini etmesi gerek. Cumhurbaşkanının tarafsızlık yeminini okumaya devam edeceğim. 

Namus ve şeref bizim için en önemli kavram. Devletin en tepesinde partinin başkanı olmaz. 82 milyon vatandaşı kucaklaması gerek. Cumhurbaşkanı devlet başkanı sıfatı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğini temsil etmesi gerek. Partili cumhurbaşkanı temsil edemez. Anayasa 117. madde, başkomutanlık. Başkomutanlık, TBMM'nin manevi varlığından ayrılamaz ve cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir."