Kırşehir Belediye Başkanı Ekicioğlu borç tartışmalarına son noktayı koydu. Bize o imzayı veren AKP’nin kendi bürokratlarıydı

Kırşehir Belediye Başkanı Ekicioğlu borç tartışmalarına son noktayı koydu. Bize o imzayı veren AKP’nin kendi bürokratlarıydı
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, milyonlar aktarılan asfalt işlerini ucuza getirmek için belediye olarak göreve gelir gelmez asfalt tesisi satın adlıklarını söyledi. Ekcioğlu, seçimlerden bu yana belediyede yaşanan değişimi anlattı.

Kırşehir / Duygu Nur Avşar - Özel Haber

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu 31 Mart seçimlerinden sonra belediyede yaşananları anlattı. Eski yönetimden kalan borç iddialarına değinen Ekicioğlu, "Bizim elimizde veriler var zaten bu verileri onların bürokratları verdi. Şu anda da AKP’li diğer belediyelere gittiler o bürokratlar. Bize o imzayı veren AKP’nin kendi bürokratlarıydı." açıklamasında bulundu.

AKP döneminde ödenemeyen borçların kapatıldığını belirten Ekicioğlu, belediyenin asfalt giderlerini de azalttıklarını anlattı. Göreve gelir gelmez yönetim olarak asfalt tesisini satın aldıklarını belirten Selahattin Ekicioğlu, milyonlar aktarılan asfalt giderlerini de böylece çözdüklerini aktardı.

"AKP’NİN OYLARINDA BİR DÜŞÜŞ VAR, MHP’NİN OYLARINDA BİR DÜŞÜŞ VAR"

- 31 Mart 2019 yerel seçimleriyle belediye başkanı olduğunuz dönemden itibaren şehrimizde neler değişti? Öncelik verilen projeler nelerdi?

"Bu kentin çocukları olarak bizler de 31 Mart’ta seçimden sonra kentin bu kimliğinden dolayı kent mutabakatının birleşimiyle aslında biz belediye başkanı seçildik. Kent mutabakatı dediğimizde elimize gelen verilere baktığımızda bütün siyasi partilerden oy geldi. Mesela 2014 seçimlerinde AKP’nin oylarında bir düşüş var, MHP’nin oylarında bir düşüş var, diğer siyasi partilerin oylarında düşüş var. Tamamen kentin bileşeni ile seçildik. Bu da neyi gösteriyor 31 Mart’tan bu tarafa kent mutabakatı ile seçilmiş bir belediye başkanıyız ve bunun farkındayız. Bu sorumluluğu yüklendik ve bütün siyasi kimliğimizi bıraktık. Kırşehirlilerin belediye başkanı olduk ve görevimizi de öyle yürütüyoruz.

Türkiye’de ilk defa üretim kültürünün gelişmesi için kooperatifçiliği öne sürdük ve siyasi çalışmalarla üreticiliğin gelişeceğini veya üretenle tüketen arasında aracının kalkacağını, üretenin emeğinin karşılığını alacağını, tüketenin daha ucuz tüketeceğinin yolunun kooperatif olduğunu görüyorduk ve dünyadaki araştırmamız bunu gösteriyordu. Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın vasıtasıyla Türkiye’nin bütün illerinde kooperatif kuruluyor, teşvik ediyorlar. Yaklaşık bir yıl içerisinde Türkiye’nin bütün illerinde üçer beşer tane kooperatif, özellikle kadın kooperatifleri ön planda."

ASFALT PLAN TESİSLERİNİ ALDIK

- Şehrimizde uzun zamandır yol çalışması ile ilgili sorunlar ve şikayetler var, ne zaman bu sorunlar çözüme kavuşacak?

"Asfalt plan tesislerini aldık, gelir gelmez asfalt plan tesislerini devreye soktuk ve müteahhite işi vermeyi bıraktık. Kendi iş gücümüz ile şehri asfaltlıyoruz. Kendi asfaltlarımız ile yol yapımına devam ediyoruz. Biz göreve gelmeden önce belediye 34 milyon yıllık faiz ödedi, 2019’da 26 milyon, 2020 yılında 20 milyon faiz ödedik. Biz şunu elde edeceğiz; kredi çekip bir yılda 10 km yol yapmak yerine, üç yılda sıfır kredi ile aynı parayla 20 km yol yapmayı. Yapılaşmanın olmadığı yerlerde yeni bir statik kaplama yapacağız, bunun için ucuz statik kaplama makine aldık. Altyapının az olduğu yerleri tamamen statik kaplama ile geçeceğiz ve ana arterler ile merkezi yerleri ise sıcak asfalt yapacağız. Vatandaş da acele etmek konusunda haklı ama bir değil iki yılda yapacak ve 25 kuruş dahi faiz ödemeyeceğiz. Vatandaştan tek ricamız bizi anlayış ile karşılamaları. Harcadığımız paralar vatandaşın parası, daha sağlıklı ve daha tedbirli harcama yapma taraftarıyız."

BORÇ TARTIŞMASI

- Belediye borçları hakkında eski belediye başkanı ve AKP gösterilen toplam borcun gerçek olmadığını iddia ediyor, bu konu hakkında söylemek istedikleriniz nelerdir?

"Bizim elimizde veriler var zaten bu verileri onların bürokratları verdi. Şu anda da AKP’li diğer belediyelere gittiler o bürokratlar. Bize o imzayı veren AKP’nin kendi bürokratlarıydı. Özellikle Mucur belediyesine giden mali işler müdürü verdi altında onun da imzası var. İnkar ediyorlarsa da onların kendi sorunu, o evraklarda elimizde duruyor."

- Belediye borçlarının yüzde kaçı ödendi. Devletten ödenek alma ve borçlanma konusunda sıkıntı yaşanıyor mu, yaşanıyorsa ne gibi sıkıntılar söz konusu?

"Eleştiriler sonucunda biz ikinci bir daha 120.000 TL civarında borcun gönderildiğini 2020 yılında tekrar belediye binamıza asmıştık. Tekrar bir borç ödedik. Elimizdeki veriler, resmi evraklar bunu söylüyor. 460 milyonun üzerine 100 milyon daha neden eklendiğini kayıtlardan açalım hep birlikte görelim. İnkar etmek ile bu işler yürümüyor. 460 milyon nasıl 560 milyona çıktı şöyle söyleyeyim; Özbağ tarafından Kırşehir’e su getirildi ve faturası yoktu 50 milyon kadar bize DSİ’den fatura geldi. Belediyeye su getirilmiş ama faturası kesilmemişti 31 Mart’tan sonra bize faturayı kestiler. Bu kayıtlarda var, görmek isteyen arkadaşlar da gelip bakabilirler. Bu borcun 200 bin lirasına yakın ödeme yaptık. Şimdi artık belediyeyi kurumsal hale getirdik, kimsenin bize alacağının kalmayacağını gösterdik.

Kısa vadeli borçlarımızın tamamını kapatmak üzereyiz. Devlet bildiğiniz gibi 31 Mart’tan sonra Millet İttifakındaki belediyelere kredi vermiyordu, biz de hiç ihtiyaç duymadık. Sadece ilk geldiğimizde borcun yerini değiştirmek için İŞ Bankasından 10 bin lira kredi çektik. Bir de güneş panelleri için 5 bin lira Deniz Bank’tan çektik. Ama bugün olsa hiç krediye ihtiyacımız yok, kendi öz kaynaklarımız ile bu işi döndürüyoruz.

Kamu kurumları bizi kilitlediler, bu işi beceremeyeceğimizi söylediler. Terminali yapan müteahhit mahkemeye başvurdu. İktidar partisi borcu ödeyemedi, muhalefet partisi hiç ödeyemez diye. Fakat mahkemede belediye kazandı. Şimdi ise ödemeyi geciktirmeden, sıfır kredi ile o müteahhit ile işi bitirdik. Çünkü önce mali disiplini sağladık. Maaşı ödeyemez diyen bizden önceki yönetime bunu öyle olmadığını, savurganlığı önlersek iyi bir belediye olunabileceğini sadece Kırşehir’e değil tüm Türkiye’ye örnek olacak şekilde gösterdik. Kırşehir belediyesini mali olarak iki yılda sıfır kredi çekerek ayağa kaldırdık. Şeffaf ve adil yönetildiği zaman hiçbir sıkıntı olmuyor."

"ESNAFA DESTEK VERDİK"

- Salgın döneminde Türkiye genelinde ve şehrimizde özellikle esnaflarımız, lokanta çalışanlarımız büyük sıkıntılara girdiler. Bir kısmı dükkanlarını kapattı bir kısmı büyük borçlar altına girdi hem kendi belediyemiz hem de CHP’li diğer belediyeler bu konuda ne tür çalışmalar ortaya koydular ya da gerçekleştirilmesi düşünülen bir destek planı söz konusu mudur?

"Özellikle Kırşehir Belediyesi bu süreçte ciddi bir çalışma yaptı. Genel olarak baktığımızda müzisyen arkadaşlarımız işsiz kaldı onlara ciddi destekler verdik. Kahvehane işleten esnaflarımız mağdur oldu onlara çok önemli destekler verdik. İlk günlerde berberlerimiz mağdur oldu onlara da yine aynı şekilde büyük destekler verdik. Bunu da tamamen oda başkanlarıyla, onların çizdiği yolla yardımlar yaptık. Bundan çok memnun oldular. Özellikle dezenfekte konusunda, ilaçlama konusunda ilk önce bakanlık yapmak istedi fakat altından kalkamayınca bize devretti. Kırşehir’in dezenfekte işi tamamen belediyemize kaldı, kim ne zaman çağırırsa bütün vatandaşlarımızın iş yerlerini dezenfekte ediyoruz. Maddi ve ayi yardımı ise bir elin verdiğini diğer elin görmeyeceği şekilde yaptık."

"KADIN MECLİSİ KOMİSYONU KURDUK"

- Kadın hakları son birkaç yıldır yaşananlardan dolayı ön planda, belediye olarak kadınlara yönelik ne gibi çalışmalarınız oldu? Kadınlara iş hayatı yönünde destek verildi mi, buna yönelik projeleriniz var mıdır, nelerdir?

"Belediyemiz de kadın dostu kent diye bir projemiz vardı ve bu konuda belediye meclisinde bir karar aldık kadın meclisi komisyonu kurduk. Şehrimiz yaşayan bir kent ve bu projeyi hayata geçiriyoruz. Avrupa Birliği fonlarından da proje yazarak, kadınlara avantaj sağlayan, pozitif ayrımcılık yapan bir proje hayata geçiriyoruz. 2021 yılında belediye meclisi üyelerimizin önderliğinde bütün siyasi partilerden kadın meclis üyelerini aldık komisyon kurduk. Kadınlara ürünlerini satmaları için Ahi Evran Külliyesi içinde satış noktaları verdik ve bizim belediye fırının olduğu yeri yıkarak kadınlara satış mağazası yapacağız."

- Şehrimizin takımı futbolda çok iyi bir ilerleme kaydetti ama mali olarak yeterince desteklenilmediği düşünülüyor takımımızı destekleme konusunda düşünceleriniz nelerdir?

Kırşehir Spor biz 31 Mart’ta geldiğimizde 3. Ligdeydi, altı hafta vardı. Eski belediye yönetiminden başkan arkadaşlarımız vardı, seçimi kaybettikten sonra bırakmak istediler fakat biz buna karşı çıktık ve sezon sonuna kadar başkanlık etmelerini,desteğimizin tam olduğunu söyledik ve Kırşehir Spor şampiyon olarak bir üst lige çıktı. Birçok ilkler gibi şampiyonluk da bize denk geldi. Bu sene de mütevazi bir bütçe ile playoff oynayacak bir duruma gelen takım. Kırşehir’i tanıtan önemli bir faaliyet Kırşehir Spor. Milyonlarca lira harcayan takımlarla bu bütçeyle yarışmak gerçekten bizim için çok önemli.

- Korona virüs salgını sebebiyle girilen karantina dönemini belediyemiz nasıl geçirdi, bu dönemde çalışamayan ya da işsizlik sıkıntısı çeken ailelere ne gibi yardımlar oldu?

Kamu alacağımız göreve geldiğimizde 44 milyon liraydı, bu alacağı 30-34 milyona kadar düşürdük. Şu anda kamu alacağımız 60 milyonu geçmiş durumda. Kamu alacağı dediğim su borcu, emlak vergisi, tabela vergisi, çevre temizlik vergisi gibi alacaklar. Zor durumdaki vatandaşımızın üstüne hiçbir zaman gitmiyoruz, salgın sürecinde kendilerine bıraktık. Alacağımız iki katına katlanmış durumda fakat esnafımız iş yapmıyorken, vatandaşımız işsizken üstlerine gidemeyiz. Vatandaşımızın ekonomik durumu ne zaman düzelir ise o zaman bize getirsinler, borçlarını ödesinler. Sosyal belediyecilik anlayışı bugünlerde, belediye bugünlerde lazım vatandaşa. Eğer kamu alacağını 2020 bütçemize alsaydık ortalama 55 milyon lira fazla bütçemiz olacaktı. 225 milyon bütçeyi tasarruf yaparak 220 milyon gerçekleştirdik. Salgın olmasaydı daha fazla bütçe ile daha güzel projeler yapacaktık. Yinede bu süreci çok güzel götürdük. Türkiye genelinde de bütün belediyelere örnek olacak mali disiplin, şeffaf, adil bir yönetim içeren süreç geçirdik. Kırşehir vatandaşının her ihtyacına koştuk. İşsizlik oranının yüksek olması sebebiyle gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşarak yardımlarımızı gerçekleştiriyoruz.

- Resmi gazetede yayımlanan genelgeye göre 2021 yılının Ahi Evran yılı olarak kutlanılmasına karar verildi bu sebeple Kırşehirli esnaflarımız bu yönde destekler bekliyor, sizin bu konuyla ilgili çalışmalarınız var mıdır varsa nelerdir?

"Bilindiği üzere şehrimiz UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’den dahil olan ilk şehir olmuştur. 2021 Ahi Evran’nın doğumunun 850. yılı ilan edildi. Yine UNESCO tarafından Hacı Bektaş-i Veli’nin ölümünün 750. yılı, Yunus Emre’nin ölümünün 700. yılı ilan edildi. Üç eren de Kırşehir bölgesinin erenleri. 25 yıl önce Metin Çobanoğlu’nun zamanında dost bahçe adı altında bir peysaj düzenlemesi vardı, yıllardır atıl durumda duruyordu. Biz orayı şimdi restore ediyoruz. 2021 yılın da üç erenlere yakışır şekilde bu projeyi tekrar hayata geçireceğiz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ahi Evran’nın etkinliğinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uhdesinde yapılmasına, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-i Veli’nin de Kültür Bakanlığı uhdesinde yapılması yayınlandı. Ama biz ortak bir komisyon kurulmasına karar verdik. Kırşehir Belediyesi kent komisyonunu kurup 2021 yılında erenleri anmak için Türkiye genelinde faaliyetler göstereceğiz."

- CHP’li belediyelerin birbiri ile ilişkisi ne durumda, yapılmak istenen projelerde fikir alışverişi yapılıyor mu?

"Belediyeler yasal olarak birbirine finans sağlama gibi bir durumu yok. Onların bize en çok katkısı bizim burada kooperatifler vasıtasıyla üretilen ürünlerimizi değerinde alıyorlar. Bu vasıta ile büyük şehirlere çiftçilerimizin ürünlerini satarak çiftçilerimize destek oluyoruz. Fikir alışverişi oluyor, tabi salgından dolayı internet aracılığı ile görüşüyor toplantılar yapıyoruz. İhtiyaç sahibi belediyeler birbirine destek oluyor. Bilgi paylaşımı bizim için paradan daha önemli."

- Bakanlar şehrimize ziyarete geldiğinde sizleri fotoğraflarda ve toplanma alanlarında göremiyoruz bunun sebebi nedir?

"Çağırırlarsa gidiyoruz. Çağrıldığımız yerlerde de görevimizi yapıyoruz. Kendi taktirleri, biz kimseye küsmeyiz de darılmayız da."

- İYİ Parti ile seçimlerden sonra da yerelde irtibat kurulmaya devam ediliyor mu?

"İttifak ile biz seçildik, hiçbir sıkıntımız yok. Yerelde de en uyumlu çalışan belediyelerden biriyiz. Bu konuda da Türkiye’ye örnek olacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. İşe odaklıyız, öncelik işimizi yapmak. Herkes ile uyumluyuz ve bu konuda sıkıntı yaşamıyoruz her parti ile anlaşıyoruz."

- Önümüzdeki yerel seçimlerde sizi tekrar aday olarak görecek miyiz?

"Biz görev adamıyız, devleti seviyoruz. İnşallah yerimize sizin gibi gençleri yetiştireceğiz biz de torunlarımızı seveceğiz. Bize görev düştüğü sürece görevimizi yaparız. İnşallah yerime bir genç yetiştiririm. Koltuğa oturup da ömür boyu kalkmayan siyasilerden olmak istemiyorum tam tersine gençlerin önünü açarak yerime yetiştirdiğim birinin gelmesini istiyorum.

70 tane projemizin %50’sini iki yılda gerçekleştirdik. Biz yaptığımız işi satmıyoruz, olmayacak hayaller kurmuyoruz. Verdiğimiz sözleri tutuyor, asli görevimizi yapıyoruz. Çok eleştiri alıyoruz. Mesela neden suda indirim yapmadığımızı soruyorlar, söyleyeyim. İndirim yapmadık, çünkü zam yapmadık. Kırşehir halkına teşekkür ediyoruz, onları mahcup etmeyeceğiz hiçbir zaman. Onların bir kuruşunu dahi gereksiz yere harcamayacağız, bunu böyle bilsinler. Her şeyi sırası geldikçe yapacağız ve bu bizim görevimiz asla yaptıklarımız ile övünmeyeceğiz."