Kıssadan hisse: Dervişin kılığı

Kıssadan hisse:  Dervişin kılığı

Bugün kitap günümüzde, sizi hem güldürecek hem düşündürecek bir kitaptan bahsedeceğim.

Metin Özdemir, "Kıssadan Hisse-Bilgelik Öyküleri"ni yayınladı (Altınordu yayınları, 135 s.)

Eserde 93 kıssa yer alıyor. "Adalet" başlıklı kıssa size bir fikir verecektir:

"Yaralı bir kuş, Hz. Süleyman''ın huzuruna çıkarak kanadının bir derviş tarafından kırıldığını ve ondan şikâyetçi olduğunu söyler. Hz. Süleyman, dervişi hemen huzuruna çağırtır ve ona sorar:

- Bu kuş senden şikâyetçi, neden kırdın kanadını?

Derviş kendini şöyle savunur:

- Sultanım, ben bu kuşu avlamak istedim. Beni gördü ama önce kaçmadı, yanına kadar gittim, yine kaçmadı. Ben de bana teslim olacağını düşünerek üzerine atladım. Tam yakalayacağım sırada kaçmaya çalıştı, o esnada kanadı kırıldı.

Bunun üzerine Hz. Süleyman kuşa döner ve sorar:

- Bak, bu adam da haklı. Onu gördüğün halde neden kaçmadın? Sana sinsice yaklaşmamış. Şimdi kolum kanadım kırıldı diye şikâyet ediyorsun ama istesen kaçabilirdin.

Kuş, gayet sakin:

- Efendim, onu derviş kıyafetinde gördüğüm için hiç endişe­lenmedim ve kaçmadım. Avcı olsaydı elbette hemen kaçardım. Derviş birisinden bana zarar gelmez, bunlar Allah''tan korkarlar diye düşündüm ve kaçmadım.

Hz. Süleyman bu savunmayı doğru bulur ve kısasın yerine ge­tirilmesini ister. "Kuş haklı, hemen dervişin kolunu kırın!" diye emreder.

Kuş, verilen karardan memnun değildir. İtiraz eder:

- Aman efendim, sakın böyle bir şey yaptırmayın!

Hz. Süleyman, kuşun itirazına bir anlam veremez ve "Neden?" diye sorar.

Kuş, nedenini şöyle açıklar:

- Efendim, dervişin kolunu kırarsanız, kolu iyileşince yine aynı şeyi yapar. Siz en iyisi bunun üzerindeki derviş elbisesini çıkartın. Çıkartın ki, üzerindeki derviş kılığına bakarak benim gibi düşünenler bundan sonra aldanmasın."

Yozgat İsimler Sözlüğü

Yozgat''ta 601 şair yazar, araştırıcı varmış. Durali Doğan yıllar yılı bu isimleri derleyip yayınlamasıydı bilemeyecektik.

Durali Doğan''ın "Yozgat İsimler Sözlüğü-Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Eser ve Hizmet Veren 601 Yozgatlının Hayatı-Kişiliği Eserleri" genişletilmiş baskısını yaptı. (479 s.)

Durali Doğan, "Önsöz"de, şu bilgileri veriyor:

"Yozgat ve çevresinde Türk Edebiyatı başta olmak üzere birçok değişik alanlarda çalışmalar yapan, eser veren Yozgatlı hemşehrilerimizi belki ilk defa bu kitapta tanıyacaksınız. (...)

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde ''Tarih, kültür, sanat, folklor, müzik, din, bilim, askerlik'' alanında eser ve hizmet veren Yozgatlı 601 şahsiyetin hayatı, kişiliği, sanatı ve eserlerine kitapta yer verilmiş­tir.

Mümkün mertebe biyografisi yer alan şairlerin şiirlerinden örnekler vermeye çalıştım. Bazı şair ve yazarlarımızı tanıtırken onu çok yakından tanı­yanların hakkında yazdıkları yazıları aynen aktararak geniş anlatma imkânı bul­dum. Birçok yazılı kaynak taradım. Yaşayanlarla bizzat görüştüm.

Dünya ve siyası görüşü ne olursa olsun Yozgatlı olan herkese mümkün mertebe ulaşmaya çalıştım ve kitapta yer verdim."

Bir şey dikkatimi çekti. Belli başlı gazetelerde, sanırım, en çok Yozgatlı köşe yazarı var. Yaş sırasına göre: Taha Akyol (Karar), Öner Yağcı (Cumhuriyet-Zile doğumlu; ancak, Yozgat-Yerköy''de yetişti), Arslan Tekin (Yeniçağ), Saygı Öztürk (Sözcü-Ankara Temsilcisi), Ömer Lekesiz (Yeni Şafak), Ahmet Hakan (Hürriyet-Genel Yayın Müdürü).

Bu isimler sadece köşe yazarı değil; edebiyat, tarih, hukuk… dalında da eserler verdiler.

Başka köşe yazarları da olabilir.

Her il kendi değerlerine sahip çıkmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları