KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
KİTAP / AHMET YABULOĞLU

0001780980001-1.jpgGezginlerin gözde coğrafyasına gezi

Ayşe Topbaş, gezi notlarından oluşan "Hoşçakal Ortadoğu" adlı ilk kitabında adeta "çok gezerken çok okuyan bilir" deyişini ispatlarcasına iyi harmanlanmış bir gözlem ve bilgi demeti sunarken, antik çağlardan günlük hayata uzanan geniş eksende keyifli bir okuma vadediyor. Yazar, akıcı bir üslupla kaleme alınmış kitabında okuru geçmiş zaman seyyahlarının hayalî rehberliğinde çok sık uğranmayan çekici Ortadoğu kentlerinde gezdirmeye davet ediyor. İbn Battuta, Marco Polo gibi meşhur ortaçağ seyyahlarının yardımıyla bir yol haritası çıkarıyor, Gerard de Nerval, Pierre Loti, Johann Burckhardt, Jean Chardin gibi Avrupalı gezginlerle yoluna devam ediyor. Roma'nın meşhur gezgin kralı Hadrian'dan Arap yarımadasında "Çöl Kraliçesi" olarak bilinen Gertrude Belle, Osmanlının parçalanmasında rol oynayan Arabistanlı Lawrence'dan Yemen sevdalısı ünlü yönetmen Pasolini'ye kadar birçok tarihsel figür kitapta yerlerini alıyor.

Topbaş, arka planda Ortadoğuda hayat ile iç içe girmiş dini ritüeller, mitler, söylencelerden bahsederken, tarih, edebiyat ve görsel sanatlar gibi pencerelerden bakarak dolambaçlı bir coğrafyanın içine girmemizi sağlıyor.

Kitabın sayfalarını çevirirken, kutsal kitaplarda geçen mekânlarda Hz. İsa'nın ayak izleri takip edilir ve İslamın en eski mabetlerinde dolaşılırken, aynı zamanda dinler tarihinde de bir gezinti yapılıyor. Topbaş'ın kitabı bir gezi rehberi olarak okunabilir, ama aynı zamanda, Ortadoğudaki hayatları anlamak için de çok iyi bir rehber niteliği taşıyor. Yazarın kitapta yer verdiği seyahat durakları arasında İsrail, Suriye, Lübnan, İran, Yemen ve Umman'daki küçük büyük pek çok şehir yer alıyor.

Kitaba otuz altı sayfalık, tamamı yazarın kendi profesyonel çekimi olan fotoğraf albümü eşlik ediyor. 2008'den bu yana Binbirgezi olarak seyahatler organize eden

Ayşe Topbaş 1986'da istanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 1998-2002 yıllarında Finar Kurumsal Tasarım ve Reklamcılıkla Sanat Yönetmenliği yaptı ve 2000 yılında International ARC Avvards NYC, İç Tasarım dalında Bronz Ödül aldı. 2003-2017 yıllarında A2 Reklam'da Yönetici olarak çalıştı.Hoşçakal Ortadoğu, Topbaş'ın ilk kitabı.

İyidüşün Yayınları

Tel:(0216) 201 18 71

***

derin-uykudaki-islam-alemi-kapak.jpgBilim asla ihmal etmeye gelmez

Bilim Teknoloji İçin İstanbul Çalışma Grubu adlı platformun başkanı, araştırmacı yazar Ramazan Bakkal kaleme aldığı "Bilim Teknoloji ve Derin Uykudaki İslâm Âlemi" kitabıyla bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekiyor. Bakkal bir süredir bu konunun ehemmiyetini anlatmak için çalışıyor: 

"Türkiye'de günlük siyaset halkı, gençleri, aydınları meşgul ederken güç ve zenginliğin esas kaynağı olan bilim ve teknoloji  ihmal edilir veya geri planda kalır. Ne zaman bir dostunuza bilim teknolojiden söz etseniz bu hususun çok önemli olduğuna dair 3-5 dakika süren bir konuşma  dinlersiniz. Madem bilim teknoloji bu kadar önemli bu hususta ne yapılıyor? Ne yapıyorsunuz? diye sakın kimseye sormayın. Cevap tamamen geçiştirmedir. Çünkü gereken hiçbir zaman yapılmaz".

Ramazan Bakkal kitabında sadece Türkiye'de değil bütün İslâm âleminde bilime, Ar-Ge'ye önem verilmesi üzerinde duruyor. Geçmişte bilim politikasında yapılan hataları, bilim düşmanlığının kökenlerini ele alıyor.  Günlük siyaset yerine planlı, projeli bir çalışma ile önceliklere yoğunlaşma üzerinde duran Ramazan Bakkal GSMH'dan Ar-Ge'ye ayrılan payın artırılmasını istiyip şunları söylüyor:

"Başka konularda hatalarımız, ihmallerimiz olabilir ama bilim-teknoloji politikasındaki hatalar devletin bekasıyla ilgilidir. Osmanlıyı da Sovyetler Birliğini de Batı karşısında yere baktıran tamamen bilimde geri kalmış olmalarıdır. Bilimin ihmali yüzünden koskoca Osmanlı Devletini kaybettik. Bugün bilimi ihmal edersek yarın başımıza nelerin geleceğini bilemeyiz. Zengin devlet ve refah içinde yaşayan millet olmanın yolu, çağa uygun bilim ve teknoloji üretmekten geçiyor. Bu eserde, İslâm adına İslâm âleminin bilimden nasıl mahrum edildiği, bilim düşmanlığının kökenleri ele alınıyor, bilim-teknoloji üreten bir Türkiye için öncelikler üzerinde duruluyor.

Her zaman geçerli bir gerçek var; gücü olmayanı kimse dikkate almaz. Viyana'dan Polatlı'ya kadar çekilişimiz, Filistin'de, Yemen'de, Balkanlarda, Kerkük'te, Uluğ Türkistan'da, Karabağ'da, Irak'ta, Myanmar'da Türklerin ve Müslümanların aşağılanması tamamen bilim ve teknolojideki gücümüzle ilgili. Bilim ve teknoloji üretir duruma gelinceye kadar, pazarımız, güvenliğimiz, geleceğimiz tehdit altında olmaya devam edecektir."

Avrasya Bir Vakfı Yayınları

İrtibat Tel: (0532) 482 37 17

***

HAFTANIN KİTABI:

0001783457001-1.jpgÖyle bir sevda ki

Barkın Arslan, "Kız Kulesi'ne Gülümserken" kitabında amansız bir sevdahikayesini okurlarıyla paylaşıyor: Kim kime sevdalıydı? Karmaşık bir labirentin girdabında, derin devlet bile yüzeye çıkmak zorunda kaldı. Sevda vatan mıydı? Kimin gururu engel olmuştu mutluluğa? Bir türlü başlamayan tüm sevdaların sonu, Kız Kulesi'ne Gülümserken bile hüsranla bitmeye mecbur muydu?

Yıllar sonra mahallesine dönen eski bir ajanın tek gayesi vardı:

Yedi belalı Kuzey Irak'tan, her şeyi geride bırakıp tekrar evine dönerken, hasret kaldığı gönülden daha fazla ırak kalmadan, sevdasına kavuşmak.

Çok mu geçti? Eski bir aşkın, daha başlamadan küllenmiş bir ateşte için için közlenen özlemi, aradaki tüm engelleri aşan bir volkan gibi, püsküren lavları ile beraber patlamayı mı bekliyordu artık?

Nadasa bırakılmış toprak misali hasretle kavrulan bu aşk, yepyeni bir başlangıcı çoktan hak etmişti. Teybin içindeki kasetçalardan yükselen büyülü bir melodi... Keşke o yılbaşı gecesi birbirlerinin gözlerine bakarak, aynı şarkıyı söyleyebilselerdi; I Will Always Love You..

Cenova Yayınevi

Tel:(0530) 223 28 28

***

creating-business-value-and-competitive-advantage-with-social-entrepreneurship.jpgGirişimci ve strateji

İstanbul Ticaret Üniversitesi Liderlik ve Girişimcilik Merkezi Müdürü ve İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. N. Öykü İyigün'ün editörlüğünü yaptığı "Creating Business Value and Competitive Advantage With Social Entrepreneurship" başlıklı kitap sosyal girişimciliği birçok açıdan ele alıyor ve girişimcilik ekosistemine stratejik bakış açıları kazandırmayı hedefliyor. 17 bölümden oluşan kitaba, 5 farklı ülkeden 28 farklı yazar çalışmaları ile katkı sağladı. Kitapta; Prof. Dr. Beliz Ülgen, Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, Öğr. Gör. Dr. Nurgül Keleş Tayşir ve Öğr. Gör. Adnan Veysel Ertemel'in de bölümleri bulunuyor.

İletişim Tel: 90 444 0413

 

***

KÜTÜPHANEMDEN:

000747.jpgÜlkenin ünlülerini yetiştiren okullar

Mehmet Akif Bal'ın, "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Meşhurların Okul Anıları/ 1870-1940" Ark Yayınları tarafından 2003'te yayımlanmış. Kitabın önsözünde Mehmet Akif Bal, çalışmasıyla ilgili şu bilgiyi veriyor:

"Osmanlı devlet yöneticilerinin Osmanlı Devleti'ni tekrar diriltmek amacıyla oluşturduğu okullar, düşünülenin aksine Cumhuriyet düşüncesinin ve Cumhuriyet'i kuracak kadroların oluşmasına zemin hazırladı. Gerçekten de, Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Vefa Lisesi, Darüşşafaka Lisesi, Kuleli Askeri Lisesi, İstanbul Kız Lisesi, Haydarpaşa Lisesi gibi ekol okullar ve benzeri birçok eğitim kurumu, modern fikirlerin oluşmasını ve Cumhuriyet idaresini kuran ve bu dönemde siyasi, askeri ve fikri açıdan etkili olan kadroların meydana gelmesini sağladığı gibi, önemli olan bir diğer husus da, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde etkili olan bu okulların çoğunun hala Türkiye'de siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda etkili olacak bireyleri yetiştirmeye devam etmesidir."

Kitapta okul anılarına yer verilen ünlüler şunlar:

Halit Ziya Uşaklıgil, Selim Sırrı Tarcan, Celal Esat Arseven, Yusuf Kemal Tenglrşek, Rıza Nur, Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Tevfik Sağlam, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Emin Yalman, Burhan Felek, Mahir İz, Hasan Ali Yücel, Şevket Süreyya Aydemir, Remzi Oğuz Arık, Necip Fazıl Kısakürek, Niyazi Berkes, Abidin Nesimi, Mihri Belli, Cemil Meriç, Cahit Kayra, Muhsin Batur, Sabri Yirmibeşoğlu, Süreyya Ağaoğlu, Halil İmre, Dündar Soyer, Nermidil Erner Binark, Ahmet Yüksel Özemre.  (Ahmet Yabuloğlu)