Kızılay'dan Ensar Vakfına aktarılan para Meclis gündeminde

Kızılay'dan Ensar Vakfına aktarılan para Meclis gündeminde
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Kızılay'dan Ensar Vakfı'na 7 milyon 925 bin dolar aktarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Çıray, "Ensar Vakfı’na aktarılan 7 milyon 925 bin dolarlık mali kaynak vakıf tarafından nereye harcanmıştır?" diye sordu.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Kızılay'ın "Başkentgaz" tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarını Ensar Vakfı’na aktarmasının arkasındaki gerçekleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Çıray önergesinde, "24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen depremin hemen ardından Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık, katıldığı canlı yayında SMS ile 10 TL maddi yardım çağrısı yapmış ve tepkilere neden olmuştur. 1999 senesinde meydana gelen büyük depremin ardından uzun yıllar toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığı kamuoyunu meşgul etmeye devam ederken ortaya çıkan bir belge ile Kızılay’ın kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası gündeme gelmiştir" dedi.

"NEREYE HARCANDI?"

Kızılay'ın "Başkentgaz" tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarının AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve yurtlarda kalan çocuklara cinsel istismar davasıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’na aktarılması noktasında kendisine Başkentgaz tarafından muvafakat verildiği ve Başkentgaz'ın bu doğrultuda 29 Aralık 2017’de yüklü miktarda bağış yaptığının iddia edildiğini belirten Çıray, Ülkenin can kaybı ve yıkımlarla sonuçlanan böylesine büyük doğal afet yaşadığı bir süreçte kamuoyundaki bu iddiaların aydınlatılması için şu soruları yöneltti:

"- Dönemin Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzasıyla gönderilen belge ile Kızılay'a tam 8 milyon dolar bağışlandığı, bu bağışın sadece 75 bin dolarının Kızılay’a verildiği geri kalan 7 milyon 925 bin doların ise Ensar Vakfı’na aktarıldığı doğru mudur?

- Kızılay’ın kurumsal yardım faaliyetlerini daha iyi yürütmesi için kendisine özel kişiler veya özel kuruluşlar ve şirketler tarafından yapılan bağışları başka kurum ve özel vakıflara aktarması doğru ve meşru mudur?

- Kızılay başka kuruluşlara da Ensar Vakfına yaptığı türden bağışta bulunmuş mudur?

- Başkentgaz, özelleştirme sürecinin ardından Torunlar GYO’ya satılmıştı. Başkentgaz’ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı’na değil de Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı doğru mudur? Eğer doğruysa bunun sebebi vergiden muaf olmak için midir?

- Ensar Vakfı’na aktarılan 7 milyon 925 bin dolarlık mali kaynak vakıf tarafından nereye harcanmıştır?"

MECLİS'TE TARTIŞILDI

Öte yandan söz konusu olay Meclis Genel Kurulu'nda da tartışıldı.

Partisi adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Tarih 2017, burada özetle şöyle diyor, yazıyı okuyup zamanınızı almayayım, Başkent Doğalgaz Kızılay’a diyor ki: “Ben sana 8 milyon dolar para verdim, bunun 75 bin dolarını Derneğinizin faaliyetlerine, kalan 7 milyon 925 bin doları da Ensar Vakfıyla iş birliği yaparak yurt ve kimi hizmetlerde kullanın.” Bu ne demek ya? Bu ne kepazelik ya? Kızılay Vakfının yurt yapmak için Ensar Vakfına ihtiyacı mı var? Kızılay Derneğini Ensar Vakfının taşeronu hâline getirirseniz, Ensar Vakfının mali gücünü artırmak için Kızılayı böyle bir Derneğe -ki şaibeli, kamuoyunda algısı da çok temiz olmayan, hesap vermek zorunda olduğu kimi iş ve işlemlere bulaşmış bir Vakfa- peşkeş çeken bir kafaya, bu millet yardım topladığı zaman her kör kuruşun nereye harcandığıyla ilgili kuşkuyla ve şüpheyle bakar. Bu yüzden, biz bu konuların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Acıdan istifada etmek kimse için doğru bir şey değildir ama acıların, depremlerin, milletin yardımseverliğinin istismar edilmesine karşı da Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizdeki bütün imkânları kullanarak mücadele edeceğimizi ve bunları afişe edeceğimizi beyan ediyorum" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler