Konyalıların korkulu rüyası Obruklar için AFAD harekete geçti

Konyalıların korkulu rüyası Obruklar için AFAD harekete geçti
AFAD, Konya’da meydana gelen obruklara ilişkin bir proje yürüttüğünü ve “Obruk Duyarlılık Haritası” ile “Obruk Eylem Planı” üreteceğini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; proje kapsamında bölgedeki obruk oluşumlarının nedenleri, türleri ve tehlikeleri belirlenecek.

Obruk oluşumları sınıflandırılacak ve modellenecek

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, Konya İl AFAD Müdürlüğünce yürütülen “Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi” projesinde son aşamaya gelindi. Proje kapsamında bölgede meydana gelen obruk oluşumları sınıflandırılarak, türleri modellenecek. Obruk oluşumunda önemli rol oynayan yapısal jeolojik unsurlar, hidrojeolojik ve meteorolojik koşullar gibi doğal etkenlerle aşırı ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı gibi antropolojik etkenlerin obruk oluşumundaki payı ortaya çıkarılacak. Çalışma sonucunda topografyada obruk oluşum izleri veren değişimler belirlenerek obruk oluşturması muhtemel alanlarda jeolojik ve jeofizik analiz ve ölçümler yapılarak doğruluğu kontrol edilecek.

Obruk Duyarlılık Haritası ve Obruk Eylem Planı

Tüm bu verilerle matematiksel bir model üretilerek Konya için “Obruk Duyarlılık Haritası” oluşturulacak ve sonrasında da Obruk Eylem Planı hazırlanacak. Bu hedef ve çalışmalar doğrultusunda, kurum ve kuruluşların katılımlarıyla çalıştaylar düzenlendiği de hatırlatıldı. Buna göre, dördüncü ve sonuç çalıştayı 23 Ağustos’ta yapıldı, önceki çalıştaylarda alınan kararlar “Çalıştay Sonuç Raporu” haline getirilerek sunuldu. Ayrıca AFAD tarafından proje süresince çalışılarak hazırlanan “Obruk Duyarlılık Haritası” paylaşılarak duyarlılık haritası altlığında kurum ve kuruluşların çalışma alanlarıyla ilgili tehlike ve risklerin belirlenmesi ve ortaya konulması için eylem planları oluşturuldu.

Vali Özkan: “Proje hayra vesile olsun”

Çalıştayda konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan, şehirlerine ilişkin risk analizinde en öncelenen ve risk skoru yüksek olan parametrelerden birisinin de obruklar olduğunu belirterek, bilim insanları ve sektör uzmanlarıyla değerlendirdiklerini söyledi. Özkan, projenin Konya’da düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Proje çıktılarının geleceğimize güvenle bakma ve geleceğimizin inşasında çok önemli bir girdi olduğunu düşünüyorum. Proje hayra ve insanlarımızın güvenle yaşamasına vesile olsun.” dedi.