Korkunç iddia: Müslümanların cesetlerini yakıyorlar

Korkunç iddia: Müslümanların cesetlerini yakıyorlar
Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da korona virüs nedeniyle Müslümanların cesetlerinin yakıldığı aktarıldı. Ailelere ise yakım işlemleri için zorla imza attırıldığı iddia edildi.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da tüm itirazlara rağmen Müslümanların cesetlerini yakma işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. 

 Sri Lanka Sağlık Bakanlığı, 27 Mart'ta yaptığı açıklamada, virüsten ölen cesetlerin gömülmesinin etrafa hastalık yayabileceğini iddia etmiş ve bu sebeple Covid-19'dan ölenlerin din ayrımı gözetmeksizin krematoryumlarda yakılacağını duyurdu.

CENAZE NAMAZI KILINMADI İDDİASI 

Nisan ayının başında Kovid-19'dan yaşamını yitiren 2 Müslüman'ın cesetleri cenaze namazı kılınmadan yakıldı ve ülkedeki Müslüman topluluğu, ölen kişi için dini vazifeye izin verilmemesine tepki gösterdi. Tepkilerin ardından hükümet, virüsten ölen diğer Müslümanların cenaze namazının krematoryumda kılınmasına müsaade etti. Sri Lanka hükümetinin uygulaması ülkedeki Müslümanlar başta olmak üzere dünya kamuoyunun sert tepkisine yol açtı. 

Ülkedeki İslami partilerden Ulusal Birlik İttifakı Genel Başkanı ve eski Batı Eyaleti Valisi Azath Salley ise hükümetin zorunlu ceset yakma uygulamasının Müslümanları kışkırtmayı amaçladığını açıkladı. 

Salley, "Budist yönetim, 21 Nisan'da kiliselere yapılan terör saldırılarından sorumlu tuttuğu Müslümanları kendince cezalandırmak için son bir yıldır ayrımcılık ve nefret söylemlerini körüklüyor. Müslüman cesetlerinin krematoryumda yakılması da dinler arası gerilimi körükleme politikalarından bir tanesi." dedi. 

ISRARLARINI SÜRDÜRÜYORLAR 

Sri Lanka yönetimi ise ulusal ve uluslararası tepkilere rağmen Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Müslümanların cesetlerini İslami usullere göre defnetmeme ısrarını sürdürüyor. Ülkede şimdiye kadar Kovid-19'dan hayatını kaybeden 9 kişiden 4'ü Müslüman. Nisan ayında 2 Müslüman'ın cenazesini yaktıran hükümet, mayıs ayında Kovid-19 nedeniyle ölen diğer 2 Müslüman'ın naaşını da uyarılara rağmen krematoryumda yaktı. 

Ülkede Kovid-19'dan ölen Müslümanların cesedinin yakılmasının yanı sıra geçen hafta doğal sebeplerden hayatını kaybeden bir Müslüman kadının virüs taşıdığı düşünülerek yakılması gerginliğe yol açtı. Başkent Kolombo'da 7 Mayıs'ta yaşamını yitiren 52 yaşındaki Müslüman kadının cesedi, sağlık yetkililerinin kadında Kovid-19 bulunduğuna dair raporundan yola çıkılarak krematoryumda yakıldı.

Olaydan bir gün sonra Sri Lankalı eski bakan ve milletvekili Seyid Ali Zahir Mevlana, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada kadının, Kovid-19 nedeniyle ölmediğini duyurdu.