Korona bitse bile o sürüyor... Uzmanlar salgınla mücadelede yeni tehlikeyi açıkladı

Korona bitse bile o sürüyor... Uzmanlar salgınla mücadelede yeni tehlikeyi açıkladı
Korona virüs ile ilgili araştırma gerçekleştiren uzmanlar, hastalığı atlatan kişilerin yüzde 52’sinde yorgunluk belirtilerinin devam ettiğini söyledi. Araştırmacılar, korona virüs bitse bile, yorgunluğun devam etmesinin sağlık çalışanları üzerinde olumsuz etki yaratacağını ve bunun da korona tedavisinde büyük sorunlara yol açacağını vurguladı.

Korona virüs ile ilgili araştırmalar son sürat devam ediyor. Hastalığı ilişkin dikkat çeken bir araştırma daha yayınlandı. Sağlıklıyız.com’da yer alan habere göre PLOS One dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada korona virüsü atlatan kişilerde yorgunluk belirtisinin 1 hafta daha devam ettiği bildirildi.

“10 HAFTA SONRA DA YORGUN HİSSEDİYORLAR”

Kişilerin viral yüküne bakılmaksızın daha yorgun hissettiğini kaydeden bilim insanları, koronaya yakalananların yaklaşık yüzde 52'sinin Covid-19'a yakalandıktan 10 hafta sonra dahi, halen aşırı yorgun hissettiklerini söyledi.

Araştırmacılar, Dublin'deki St. James's Hastanesinde Covid-19 bakımı alan 128 hastayı inceledi ve enfeksiyondan sonraki 10 haftaya kadar yorgunluk seviyelerini derecelendirdi. Yaklaşık 67 katılımcının hem fiziksel hem de psikolojik olarak yorgunluk hissine sahip oldukları ortaya çıktı.

ANKSİYETE HASTALARININ YORGUNLUK BİLDİRME İHTİMALLERİ DAHA YÜKSEK

Özellikle, kadınlar ve daha önce depresyon veya anksiyete tanısı almış olanların kalıcı yorgunluk bildirme olasılığı daha yüksekti. Hastaların yaklaşık yarısı Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve yarısı virüsü tedavi etmek için ilaç almıştı. Araştırmacılar, kalıcı yorgunluk ile hastaneye yatış veya hastalığın ciddiyeti arasında bir bağlantı bulamadılar.

Araştırmacılar, bu kalıcı yorgunluğun, insanlar Covid-19'dan kurtuldukça büyük bir endişe haline gelebileceğini söyledi. Anket sırasında, katılımcıların yaklaşık üçte biri işe dönememişti.