Korona gitse de yükü kalacak: 12 milyon işsiz

Korona gitse de yükü kalacak: 12 milyon işsiz
ODTÜ ve Bilkent’ten iki profesörün hazırladığı raporda korona virüs sonrası işsizlik rakamlarının yüzde 33'lere yükseleceği ve işsiz sayısının 11.7 milyona çıkacağı öngörüldü.

ODTÜ ve Bilkent’ten iki profesörün hazırladığı ve korona virüsün salgınının Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendirdikleri incelemede gayrisafi yurtiçi hasıladaki küçülmenin yüzde 26.7’yi, istihdamdaki daralmanın ise yüzde 22.8’i bulabileceğini belirtildi.

Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve Prof. Dr. Erinç Yeldan, "İşsizlik oranında beklenen artış, yüzde 14 düzeyinden yüzde 33’e; işsiz sayısının da 4.7 milyon kişiden 11.7 milyona artması beklenmektedir. İstihdamdaki bu gerilemeye koşut olarak hanehalkı harcanabilir gelirlerinin de 2019’a görece olarak yüzde 46 düşeceği tahmin edilmektedir" değerlendirmesi yaptılar.

Uzmanlar, yatırım harcamalarındaki daralmanın ise yüzde 66.7’yi bulacağını öngördüler. Uyguladıkları modelin salgına yönelik tedbirlere bağlı olarak toplam ihracat gelirlerinde ise yüzde 27.8’lik bir kayıp öngördüğünü belirten Voyvoda ve Yeldan, ithalat talebinin de yüzde 29.5 gerilemesini beklediklerini ifade ettiler.