Korona virüs oldu, hayatı kurtuldu

Korona virüs oldu, hayatı kurtuldu
Korona virüse yakalanan 56 yaşındaki Mithat Arıkan adlı vatandaşın kaderini dünyanın başına bela olan salgın değiştirdi. Korona virüs nedeniyle tetkikler yaptıran Arıkan akciğer kanseri şüphesiyle alındığı ameliyatta kanserli lobun alınmasıyla sağlığına kavuştu.

Annesinin ölümüne sebep olan korona virüse yakalanan 56 yaşındaki Mithat Arıkan Kent Hastanesi’nde yapılan tetkikler sırasında doktorunun akciğer kanserinden şüphelenmesi üzerine ameliyata alındı. Arıkan, korona virüs sayesinde ölümcül hastalıktan kurtuldu. Prof. Dr. Kutsal Turhan aynı seansta hem teşhis konulup hem de kanserli lobun alınarak hastanın tedavi edildiğini belirtti. Arıkan ise "Bir yerde hayatımı ölümcül koronaya borçluyum. Tesadüfen hayatım kurtuldu” diye konuştu.

NEFES DARLIĞI ŞİKAYETİ YA OLMASAYDI

Bir çocuk babası olan emekli bankacı Mithat Arıkan’ın 92 yaşındaki annesi Müşerref Arıkan geçtiğimiz Aralık ayında hayatını kaybetti. 22 Aralık tarihinde annesini kaybeden Mithat Arıkan evinde karantinaya alınırken, soluk alıp vermede zorlanmaya başladı. Korona virüs testi yapıldı ve pozitif çıktı. Nefes darlığı şikayetinin artması üzerine İzmir Kent Hastanesi’ne başvuran Arıkan tedavi altına alındı.

Kontroller sırasında çekilen akciğer tomografisinde şüpheli nodül gören İç hastalıkları Uzmanı Dr. Hümeyra Amuca Arıkan’ı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Jülide Çeldir Emre’ye yönlendirildi. Emre, PET CT tetkiki istedi. PET CT’de Arıkan'ın akciğer kanseri olduğu yönündeki şüpheler artarken, enfeksiyon sebebiyle biyopsi yapılamadı. Hasta göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kutsal Turhan’a yönlendirildi. Arıkan, 2 Şubat günü ameliyata alınarak kanserli lop çıkarıldı.

KORONA VİRÜS SAYESİNDE AKCİYER KANSERİ ERKEN EVREDE YAKALANDI

Hayatı bir tesadüf sayesinde kurtulan hasta hakkında konuşan Kent Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kutsal şunları söyledi:

“Akciğer kanserinin bu kadar tehlikeli olmasının asıl nedeni hastalığın çoğu zaman geç dönemlere kadar belirti vermeden ilerlemesi ve hastalara ileri evrede teşhis konulduğu için uygulanan tedavilerin yeterince başarılı olmamasıdır. Bu nedenle özellikle 50 yaş üzerinde olan ve sigara içen kişilere yılda bir kez düşük doz bilgisayarlı akciğer tomografisi çektirmelerini veya en azından her yıl düzenli olarak akciğer röntgeni çektirmelerini öneriyoruz. Hastamızda olduğu gibi bazı durumlarda da akciğer kanserini tamamen tesadüf eseri çok erken dönemde yakalayıp tedavi etme şansımız oluyor.

Bazen bir trafik kazası, bazen işe girişte istenen akciğer grafisi, bazen de bu hastamızda olduğu gibi başka bir hastalık şüphesi nedeniyle çekilen akciğer grafisinde hiçbir belirti vermeyen, çok erken evrede akciğer tümörleri rastlantısal olarak görebiliyoruz. Böyle hastalarda cerrahi ile hem aynı seansta hastaya teşhis koymuş hem de hastalıklı akciğer parçasını çıkararak çok yüksek oranlarda tam iyileşme sağlamış oluyoruz. Üstelik artık bu hastalarımızın büyük çoğunluğunu kapalı ameliyat yöntemiyle tedavi edebilmekteyiz. Nodülün yerleşimi nedeniyle kapalı yöntemin uygun olmadığı hastalar için ise kapalı yönteme çok benzer şekilde, küçük bir kesi yaparak, hiç kasları kesmeden aynı cerrahi işlemi gerçekleştirip hastalarımızı sağlığına kavuşturabiliyoruz.''

Arıkan'ın hiçbir şikayeti olmadığını ve korona virüs nedeniyle çekilen tomografide 1,5 cm çapında bir nodül saptandoğ0ını belirten Prof. Dr. Kutsal, ''Aynı seansta hem teşhis koymuş, hem de kanserli lobu alarak hastamızı tedavi etmiş olduk. Patoloji sonucunda hastamızın birinci, yani en erken evrede olduğunun tespit edilmesi bizi daha da sevindirdi. Böylece cerrahi sonrası hiçbir ek tedaviye gerek kalmadan sağlığına kavuşmuş oldu. Hastamızı artık sadece takipler için 3 ayda bir davet edeceğiz.” diye konuştu.