Korona virüs tekstil sektörünü fena vurdu. Kilosu 5 dolardan 15 dolara fırladı

Korona virüs tekstil sektörünü fena vurdu. Kilosu 5 dolardan 15 dolara fırladı
Yeni tip korona virüs salgını birçok sektörü etkiledi. Etkilenen sektörler arasında yer alan tekstil sektöründe, polyester ve pamuk ipliğinin ardından şimdi de likra tedariğinde kriz yaşanıyor. Kilogram fiyatı son 3 ayda 5 dolardan 15 dolara çıkan ürün bulunamıyor. Sektör temsilcileri, hammadde sorununa çözüm bulunamaması halinde hazır giyim ihracatının bu yıl yüzde 10 düşeceğini belirtiyor.

Dünya Gazetesi''nden Yener Karadeniz’in haberine göre, yeni tip korona virüs salgınında sektörler hammadde krizi yaşamaya devam ediyor. Polyester ve pamuk ipliğinin ardından şimdi de likra krizi baş gösterdi.

LİKRA BULUNAMAZ HALE GELDİ

Salgında evden çalışmanın artmasıyla beraber hazır giyim sektörü de nasibini aldı ve esneyebilen, rahat kıyafet satışları arttı. Bu da üreticilerin pamuk ve esneyebilme özelliği olan likra gibi hammaddelere olan ihtiyacını artırdı. Son 3-4 aylık süreçte likranın kilogram fiyatı 5 dolardan 15 dolara kadar çıkmasının yanı sıra ürün tedarik edilemez duruma geldi.

ÜRETİM DURMA NOKTASINDA

Hammaddede fiyat ve arz ile ilgili sıkıntıların devam ettiğini ifade eden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Pamukta, polyesterde, viskonda ciddi fiyat artışı var. Şimdi likrada büyük sıkıntı yaşanıyor. Üretimi bu nedenle durdurma noktasına gelen şirketler oldu. Likra bütün kumaşların içine giriyor ama Türkiye’de de bir şirket bunu üretiyor. Onun da yeterli üretim yok, yatırımların yapılması lazım. Türkiye’nin şu an en zayıf noktası hammadde konusu. Özellikle elyaf konusunda yurtdışına daha az bağımlı olmamız gerekiyor” dedi.

"GÜMRÜK VERGİSİ KALDIRILMALI"

Daha önce polyester ve pamuk ipliğinde yaşanan problemin şimdi likraya sıçradığını anlatan Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komite Başkanı Şenol Aras, “Eskiden likra ihtiyacı daha azdı. Salgın ile birlikte insanlar rahat giyime yönelince talep arttı. Şu an ürün bulunamıyor. Bu duruma hızlı bir şekilde çözüm bulunması lazım. Üretim ile ilgili sıkıntı varsa ithalata uygulanan ilave gümrük vergisi bir süreliğine de olsa kaldırılmasını talep ediyoruz. Başka türlü bu işi aşamayacağız” diye konuştu.

Aras’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de kumaş üreticilerinin aylık 120 ton likra ihtiyacı bulunuyor. Hali hazırda az da olsa vitrindeki ürünlerin yüzde 70’i likra barındırıyor.

İlgili Haberler