Koronayı tespitte uygulanacak yeni yöntem. Halk tepkili, doktorlar ise destekliyor

Koronayı tespitte uygulanacak yeni yöntem. Halk tepkili, doktorlar ise destekliyor
Çin’de korona virüs tespitinde kullanılan rektal test giderek yaygınlaşırken halk bu duruma tepki gösteriyor. Doktor Li Tongzeng, ise virüs anüste, solunum yollarına oranla daha uzun süre kalabiliyor. Rektal test, özellikle mutasyona uğramış virüs taşıyan kişiyi tespit etme olasılığını artırıyor.” diyerek itirazlar karşı çıkıyor.

Euronews’te yer alan habere göre, Çin’de Covid-19 virüsü ile mücadele için ilk başta yurt dışından gelenlere ve otellerde zorunlu karantina altındaki kişilere uygulanan rektal test, giderek salgının yükselme riskini yüksek olduğu bölgelerde de kullanılmaya başladı.

Son olarak başkent Pekin'in güneyindeki Daxing bölgesinde, burun ve boğaz testlerine ilave olarak binden fazla öğretmen ve öğrenci rektal teste tabi tutuldu.

HALK REKTAL TEST UYGULAMASINDAN MUTLU DEĞİL
Çin’de sosyal medya üzerinde, rektal test insan onurunu “aşağılayıcı” ve “utandırıcı” olduğu gerekçesiyle yoğun eleştiri alırken doktorlar ısrarla bu testin daha güvenilir olduğunu savunuyor.

VİRÜS ANÜSTE DAHA UZUN SÜRE KALABİLİYOR
Çinli doktor Li Tongzeng, “Bu test daha yararlı. Çünkü virüs anüste, solunum yollarına oranla daha uzun süre kalabiliyor. Rektal test, özellikle mutasyona uğramış virüs taşıyan kişiyi tespit etme olasılığını artırıyor.” diyerek itirazlara karşı çıktı.

Çin’de alınan son önlemlerle birlikte günlük vaka sayısı 52’ye düştü. Çinli yetkililer, bazı bölgelerde karantina süresinin dört haftaya çıkartılmasını kararlaştırdı.

Covid-19'un ortaya çıktığı Çin'de bugüne kadar önceki gün itibarıyla 89 bin 272 vaka tespit edilirken, 82 bin 774 kişi iyileşti. Ülkede toplam ölü sayısı 4 bin 636'ya yükseldi.