Kredi kartları için kritik uyarı geldi. ‘Enflasyon tetiklenir sakın yapmayın’

Kredi kartları için kritik uyarı geldi. ‘Enflasyon tetiklenir sakın yapmayın’
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği, kredi kartlarına gelecek olası bir düzenlemeye ilişkin değerlendirmede bulunarak, kredi kartında taksit sayılarının azaltılmasının sektör için büyük endişe kaynağı olduğunu ve panik alışverişlerinin artacağı uyarısı yaptı.

Türkiye’nin önemli sektörlerinden Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, iç pazardan aldığı güçle bir yıl önce yakaladığı ivmeyi sürdürerek 2024 yılına da istikrarlı bir giriş yaptığının sinyallerini verdi.

TÜRKBESD tarafından paylaşılan rapora göre 2024 yılı ocak ayı ihracatı bir önceki döneme kıyasla yüzde 2 azalma gösterirken, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yüzde 5 arttı. 2023 yılının aynı dönemine bakıldığında ise ihracattaki düşüş bir önceki yıla kıyasla yüzde 10 gerçekleşmişti.

devices-appliances.jpg

ÜRETİM YÜZDE 3 ARTTI

Üretim adedi 2 milyon 519 bin 175 ile geçen yılın ocak ayına göre yüzde 3 yükseliş gösterirken, 6 ana ürünün iç pazardaki satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış gösterdi. Bu veriler doğrultusunda iç pazar, Türkiye Beyaz Eşya Sektörünün en öneli parçalarından olmaya devam ediyor.

Bir süredir dış piyasalarda etkisini gösteren daralmanın ihracat üzerindeki olumsuz etkilerini iç piyasadan aldığı güçle dengeleyen beyaz eşya sektörü, birçok pazarda da çetin bir rekabet ortamı içerisinde olmayı sürdürüyor.

d411694590d3b525fc435472dc4bcb18.jpgd411694590d3b525fc435472dc4bcb18.jpg

ENFLASYON ETKİLENİR

İç pazarın canlılığı üretim ve istihdamın korunmasında önemli bir faktör olarak öne çıkmayı sürdürürken, sektörün dünya çapındaki gücünü de destekliyor. Diğer taraftan kedi kartlarındaki 9 aylık taksit limitinin azalması, iç piyasadaki olumlu seyrin devamlılığı için risk oluşturuyor.

Kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, taksit imkanının kaldırılması, kredi komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların giderek daha da sıkılaştırılacağı endişesi ile kısa vadede tüketicilerin "panik alışveriş" yapmasına ve enflasyonun tetiklenmesine zemin hazırlayabilir. Beyaz eşyaların halihazırda tabi olduğu 9 taksit limitinin daha da azalmasının tüketici cephesine olumsuz yansıması söz konusu.

beyaz-esya.jpg

BEYAZ EŞYA ÜRTETİCİLERİ TELAŞLI

Fiyatların hane halkı gelirinden daha hızlı artıyor olması nedeniyle, alışverişin temel unsuru olan kredi kartı taksit imkanının fiilen kullanılamaz hale gelmesi, orta vadede tüketimin yüksek oranda kesilerek pazarın daralmasına yol açacağı tahmin ediliyor. Bu durum 2023’te ihracatta karşılaşılan zorlukları iç piyasanın gücüyle telafi eden beyaz eşya sektörü için üretim ve istihdam dengesinin bozulmasını akıllara getiriyor.

Küresel konjonktür çerçevesinde 2024 için ihracat kanallarında önemli bir açılım beklenmezken yüksek ihracat hedeflerine karşılık küresel pazarlarda yoğun rekabetle mücadele eden Türkiye beyaz eşya sanayisi ülkedeki maliyet baskısıyla karşı karşıya kalıyor.

shutterstock-130099715-2048x1352-001.jpg

SEKTÖR YENİ TEŞVİKLER BEKLİYOR

Sektör, "Geri Kazanım Katılım Payı" (GEKAP) uygulaması kapsamında da ödeme ve beyan yükümlülükleri arasında yer alıyor.

GEKAP tutarlarının son bir yıl içinde yüzde 200 artış olması sektörde birim maliyetlerini artırırken gerek enflasyon gerek ihracat rekabetçiliği anlamında olumsuzluklara yol açıyor.

Bu gelişmeler ışığında sektör, iç pazarın canlılığını korumak ve büyümeyi desteklemek adına yeni düzenlemeler ve teşviklerin hayata geçirilmesini talep ediyor.

2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğuna dikkati çeken TÜRKBESD, kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, GEKAP ve diğer vergisel düzenlemeler gibi uygulamaların iç pazarın canlılığını olumsuz etkilemesinden ve sektörün büyüme potansiyelini kısıtlamasından endişe duyuyor.

Dernek bu doğrultuda, iç pazardaki hareketliliğin devamı için kredi kartı taksit sayılarının artırılması gibi adımların atılmasını, bu sayede tüketicilerin satın alma gücünün artırılarak piyasaya olumlu hareketlilik kazandırılmasını bekliyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü olarak öne çıkıyor. Sektör, 60 bini doğrudan olmak üzere, toplamda 600 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 32,3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle beyaz eşya sanayi, küresel pazarda önemli bir oyuncu olma özelliğini koruyor.

İlgili Haberler