Kredileri engellemekle İstanbul'a ceza verildi

Kredileri engellemekle İstanbul'a ceza verildi
Seyit Torun, İBB'nin bulduğu kredinin önündeki engel kaldırılmazsa bunu halka anlatacaklarını söylerken Gürsel Tekin, "Bu tavırla İstanbullu cezalandırılıyor" diye konuştu.

Fatih Erboz / ANKARA

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3 metro inşaatı projesine, kredi bulunduğu halde Hazine'nin onay vermemesini eleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AKP iktidarının yerel yönetimler konusunda samimi olamadığını belirterek şöyle dedi:

"Yurt dışından düşük bedelli bir kaynak buluyoruz, bunu da halkın hizmetine sunuyoruz. Hazine neden onaylamaz bulunan kaynağı? Biz büyükşehir belediyesini halka hizmet etmek için yönetiyoruz. Bu kaynağı, daha çok hizmet, daha kaliteli bir hizmet için yaratıyoruz." 

Seyit Torun, AKP'nin samimiyetsizliğinin gerçekleştirilen toplantılara da yansıdığını kaydetti. Torun, "Türkiye'nin dört bir yanından birçok partiye mensup belediye başkanı toplantıya geliyor. Cumhurbaşkanı partili kimliğiyle, bakanlar bürokrat gibi konuşuyor. Bunlar samimi durumlar değil. Eğer hizmet yapılabilmesi için gerekli kolaylığı göstermezlerse biz de bu durumu İstanbul halkına anlatırız. İstanbullu daha önce gerekeni yaptı bundan sonra da fazlasıyla gerekeni yapacaktır" diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de, bu yapılanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden çok İstanbulluyu cezalandırmak olduğunu söyledi. "İstanbullu AKP'ye 25 yıl bu kent için yetki vermedi mi? Şimdi yetkiyi başkasına verdi diye bunu neden yapıyorsunuz?" diye soran Tekin, şöyle dedi: "İstanbullu 'Yeter' dedi, görevi başkasına verdi. 25 yılda kentsel dönüşüm diye milleti sürdüler. En sonunda vatandaş da 'Yapamadınız' dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kredi bulmasına rağmen hazine onayı alınamaması metro için gerekli yatırımın önüne engel çıkarılıyor. Bu yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin cezalandırmaktan çok İstanbulluyu cezalandırmak. Devletin bankaları, devletin kurumlarına kredi vermiyorsa öte yandan bazı iş adamlarına ipoteksiz krediler veriliyorsa gün gelir bunun hesabı sorulur. Unutulmasın ki 250 yıl önceki dedemizin kaydını tutuyorsa bu devlet, bu hafıza gün gelir tek tek bunları çıkarır hesabını sorar." 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kredi buldukları halde Hazine onayı alamadıkları için Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı, Bostancı-Dudullu Metro Hattı ve Yenidoğan- Hastane Hattı'nın yapımına başlanamadığını açıklamış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak, "Kredi imkanı var, biz buluyoruz. Sadece istediğimiz bir dokunuş" demişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, "İBB'nin, Bakanlığımıza sunulmuş ya da reddedilmiş herhangi bir kredi onay talebi olmamıştır" açıklaması İBB tarafından, "İBB projeleri Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca Kamu Yatırım Programı'ndan çıkarıldığı için kredi bulsa da hazine onayına gelmiyor" yanıtlamıştı.