Kuzey Kore yeniden inşa ediyor

Kuzey Kore yeniden inşa ediyor
Kuzey Kore'nin geçtiğimiz yıl Singapur'da Trump ve Kim jong-Un arasındaki görüşme sonrasında imha ettiği 'Tongchang-ri' roket fırlatma rampasını yeniden inşa etmeye başladığı bildirildi.

Söz konusu bilginin Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı (NIS) ile ABD ordusundan analistler tarafından paylaşıldığı dile getirilen haberde, geçtiğimiz yıl Trump ile Kim arasında Singapur'da düzenlenen zirve sonrası kısmen imha edilen Sohae istasyonundaki 'Tongchang-ri' roket fırlatma rampasında yeniden inşa çalışmalarının başladığı aktarıldı.

Kuzey Kore, bu tesisleri tamamen yok etmemiş, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile bir araya gelmeden önce, Kuzey tarafının Güney'e nükleer silahlardan arındırılmış bir Kore Yarımadası ve gelecekteki tüm uzun menzilli füze denemelerini durdurma konusundaki kararlılığı iletilmişti.

Trump ile Kim Jong Un'un Vietnam'da gerçekleştirdiği zirvede Kore Adası'nın nükleer silahlardan arındırılması, Pyongyang'ın her türlü nükleer faaliyetten vazgeçmesi istendi. Bunun karşılığında ABD'nin bu ülkeye uyguladığı yaptırımların kaldırılması sözü verildi.

ANLAŞMA ÇIKMADI AMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ BULUNDU

Washington merkezli 38 North isimli izleme kuruluşu uydu görüntülerini incelediklerini, istasyonda 16 Şubat ile 2 Mart arasında yoğun çalışma yürütüldüğünün anlaşıldığını kaydederken, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) de, uzmanların yaptıkları analiz sonucunda Kuzey Kore'nin nükleer tesiste "hızlı bir yeniden inşa peşinde" olduğunu sonucuna vardıklarını bildirdi.

CSIS, yeniden inşa faaliyetinin dikey motor test standı ve fırlatma yastığında açık şekilde görüldüğünü bildirirken, söz konusu tesisin daha önce kıtalararası balistik füze fırlatmak için hiç kullanılmadığı uyarısında bulundu.