Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Mahmut Tanal'ın altın vazo sorusu

Müzeler milletlerin kültürel servetlerinin saklandıkları ve teşhir edildiği yerlerdir. Müzeler milletlerin yaşantılarının ortaklığını gösteren yerler olması nedeniyle her türden tartışmadan ve şaibeden uzak tutulması gerekir. Çünkü müzeler milletlerin hem hafızası hem de göz bebekleridir.

Geçmiş yıllarda zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik şu açıklamayı yapmıştı: "302 tane eser kayıp Resim Heykel Müzesinden. Bunların 120 kadarı resim diğerleri başka objeler…bazı eserlerin orijinal olup olmadığı kuşkulu. Bunlar…Türkiye''nin milli koleksiyonundan çalınmış eserler". Devlet müzesinde 43 tablonun sahte olduğunun ortaya çıktığını kaydeden zamanın Bakanı Çelik "Resim Heykel Müzesinde kaybolan bütün eserler halkın malıdır, hepsini geri istiyoruz" demişti.

Zamanında yeterli denetim ve hassasiyet gösterilmiş olsaydı bu eserler kaybolmuş olmazdı.

Gelelim Resim Heykel Müzesinden çalınan ya da değiştirilen eserleri niçin hatırlattığımıza. Bir vatandaş yıllar önce Dolmabahçe Sarayında gördüğü Abdülmecid''e ait 48 kilo som altından iki şamdanı son ziyaretinde göremez. Bunun üzerine durumu CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal''a bildirirler.

Mahmut Tanal da konuyu Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı''na bağlı Dolmabahçe Sarayı''nda muhafaza edilen, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid''den kalma, her biri ağırlığı 46 kilogram olan som altından 2 vazonun akıbetini Meclis gündemine taşır.

İlgililerin ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı''na soru önergesi sunan Tanal, Dolmabahçe Sarayı''nda vazoları her zamanki yerlerinde göremeyen vatandaşların endişeye kapıldığını belirterek ilgililerin cevaplaması için şu soruyu sorar: Dolmabahçe Sarayı''nda olması gereken altın vazoların şu an nerede olduğu, başlarına bir şey gelip gelmediği, kayıp olup olmadıkları, tekrar sergilenip sergilenmeyecekleri konusunda kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır? Şeklinde bir soru sorar.

Konuyla ilgili Milli Saraylar Başkanlığı''ndan şu açıklama gelir: "Milli Saraylar Başkanlığı, 16 Haziran 2021 tarihinde CHP Milletvekili Mahmut Tanal''ın Dolmabahçe Sarayı ile ilgili kamuoyunu yanıltma amaçlı, mesnetsiz ve kasıtlı iftiraları üzerine açıklama yapma gereği duymuştur. Milli Saraylar''ın envanterinde yer alan 300 bini aşkın taşınabilir tarihî eserler içerisinde iddia edildiği gibi ''46 kilogram ağırlığında som altından 2 adet vazo'' hiçbir zaman var olmamıştır. Doğal olarak eser var olmadığı için, hiçbir zaman Tanal''ın iddia ettiği gibi tefriş ve sergilemede de yer almamıştır. Bu nedenle, ''Vazolara ne oldu?'', ''Vazolar kaçırıldı mı?'' soruları da anlamsız ve art niyetlidir...Söz konusu iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulmuştur."

Mahmut Tanal''ın yaptığı açıklamaya göre kendisine vazolarla ilgili şikâyetler vatandaşlardan gelmiştir. Vatandaşlar Tanal''a bilgi verirken şamdan yerine vazo, 48 kg som altın yerine 46 kg olarak ifade etmişler. Tanal da Milletvekili olarak denetim yetkisini kullanarak ilgililere yukarıdaki soruyu sormuş.

Milli Saray yetkilileri var olmayan vazolar ile ilgili soruların art niyetli olduğu ve söz konusu iddialarla ilgili olarak hukuki yollara başvurulduğunu bildirmişlerdir. Bunun üzerine Tanal, "Kimseye iftira attığımız yok. Denetim yetkimizi kullandık…15 Temmuz''da şehit edilen Mustafa Cambaz''ın fotoğrafladığı bu tarihi eserlerin şu anda nerede olduğunu" bu defa fotoğraflarını da göstererek cevap almak istemiştir.

Rahmetli Mustafa Cambaz''ın çektiği fotoğraf Fatih Köşkü''nün başodasında Peygamber Efendimizin Medine''deki kabri için Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan her biri 48 kg. som altından olan iki adet şamdanın fotoğrafları var. 1. Dünya Savaşında Medine''nin boşaltılması sırasında saraya getirilmiş.

Bir milletvekili denetim yetkisini kullanarak, görevinin gereği bilgi almak istiyor. Bürokratlar onun sorusunu anlamsız, art niyetli, mesnetsiz, kasıtlı, kamuoyunu yanıltma amaçlı buluyor. Tamı tamına "burası Türkiye" denilecek bir görüntü sergilenmiş oluyor!

Yazarın Diğer Yazıları