Nijeryalı prens efsanesi hortladı. Mail dolandırıcıları yine iş başında

Nijeryalı prens efsanesi hortladı. Mail dolandırıcıları yine iş başında
Bir internet efsanesi tekrar hortladı. Hepimizin bildiği yardım isteyen Nijeryalı prens efsanesi şekil değiştirerek tekrar hayatımıza girdi. Bu sefer ‘Rastgele seçilmiş kişilere gizlice 2 milyon 500 bin dolar vermeye karar veren Meksikalı bir iş adamı olarak görüyoruz.

E-mail filtreleriniz çalışmasa ve bir sürü spam e-mail alsanız ne yaparsınız? Büyük ihtimalle gelen mailleri açıp okumadan tek tek silersiniz. Tabi ki bu yapmanız gereken şey çünkü “Merak kediyi öldürür” fakat merak bu sefer kahkaha getirdi.

Doğru olmasa da, spam mesajlarının çoğunun Nijerya kaynaklı olduğunu duymuşsunuzdur. Nijerya o kadar çok spam mesaja sahip ki bunun için onlara isim bile takıldı, Nijerya Aldatmacası (Nigerian Scam). Buna rağmen bu işin arkasındaki suçlular başlıca Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve evet, doğru tahmin ettiniz Nijerya’da yaşıyor. Fildişi Sahili, Togo, Güney Afrika, Hollanda ve İspanya sonraki sıralarda geliyor.

MİLYONLARCA DOLAR VAADİ

Genellikle spamler sıkıcı görünür. Suçlular hesabınıza milyon dolarlar göndereceğini söyleyip, küçük bir ön ödeme veya finansal verilerinizi paylaşmanızı istiyorlar. Bu mesajlar kötü bir dille yazılmış oluyor.

Hepimiz iyi biliyoruz ki spam e-postalar internetin kanayan yarası. Bir zamanlar direkt olarak gelen kutumuza düşen bu e-postalar birçok absürt reklam veya istekle karşılaşmamıza neden olmuştu. Tabii e-posta üzerinden dolandırıcılık yapmaya çalışanlar da bulunuyordu. Bunlar arasında neredeyse hepimizin aşina olduğu bir spam vardı: Yardım isteyen Nijeryalı prens.

UZAYDA KAYBOLMUŞ AFRİKALI ASTRONOT VE DAHA NİCELERİ

Son zamanlarda suçlular kendilerini uzayda kaybolmuş ve eve dönmesi için 3 milyon dolar gereken ilk Afrikalı astronotun kuzeniymiş gibi tanıtıyorlar. Yani durum şu, 3 milyon doları almaları için daha az bir para lazım, bu parayı bulup 3 milyonu alabilirlerse kuzenini uzaydan kurutabilecekler. Bu yüzden kuzen paraya ulaşmak için sizin yardımınızı istiyor.

"2 BUÇUK MİLYON DOLARI SANA GÖNDEREMYE KARAR VERDİM"

Aradan geçen bunca zamanın ardından hayatımızdan çıktığını düşündüğümüz bu internet efsanesi tekrar hortladı. Bu kez kullanılan aldatmaca yöntemi ‘almak’ değil ‘vermek’ üzerine. Telekomünikasyon sektöründe Telmex ve América Móvil firmalarıyla bulunan ve dünyanın en zengin insanlarından biri olan Meksikalı iş adamı Carlos Slim Helú adına yazılmış mailde 2 buçuk milyon dolar kazanan şanslı kişilerden biri olduğunuz yazıyor.

Mailin tamamı ise şu şekilde:

“SELAMLAR,

Benim adım Carlos Slim Helu, hayırsever bir hayırsever, dünyanın en büyük özel vakıflarından biri olan Carlos Slim Helu Vakfı Hayır Vakfı''nın CEO''su ve Başkanı. ''Yaşarken vermeye'' kuvvetle inanıyorum, aklımda asla değişmeyen bir fikrim vardı - servetinizi insanlara yardım etmek için kullanmalısınız ve rastgele seçilmiş kişilere gizlice {2,500,000,00$} İki Milyon Beş Yüz Bin ABD Doları vermeye karar verdim. dünya çapında bireyler. Bu e-postayı aldığınızda, kendinizi şanslı kişi olarak saymalısınız. E-posta adresiniz çevrimiçi olarak rastgele arama yaparken seçildi. Lütfen en kısa sürede tam adresinizle bana geri dönün, böylece e-posta adresinizin geçerli olduğunu biliyorum.

Saygılarımızla,

Carlos Slim Helu''nun fotoğrafı.”

Maili gönderen adrese bakıldığı zaman sahtekarlık ortaya çıkıyor

İlgili Haberler