Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Makro kasırgadan sadece bir fırtına uzaktayız!

Makro kasırgadan sadece bir fırtına uzaktayız!

"Başka bir deyişle, bir sonraki makro kasırgadan sadece bir fırtına uzakta olabiliriz…"

Yazının başında peşin peşin söyleyelim, bu söz bana ait değil. Bank Of America analisti Francisco Blanch benim bahar aylarından beri işaret ettiğim enerji krizi ile ilgili geçen gün yatırımcılara bir bilgi notu yolladı. Notta şunları söylüyor; "Ham petroldeki artış, yüksek doğal gaz fiyatlarının bir sonucu olarak gazdan petrole geçiş nedeniyle olabilir. Soğuk geçmesi beklenen kışın ham tüketimi artırması ve ABD''nin sınırlarını açması ile havacılıktaki yakıt talebinin artması da fiyatlardaki artışı tetikleyebilir. Bütün bu faktörler bir araya gelirse, petrol fiyatları yükselebilir ve bu da dünya çapında ikinci bir enflasyonist baskıya yol açabilir. Başka bir deyişle, bir sonraki makro kasırgadan sadece bir fırtına uzakta olabiliriz."

Bugün BOTAŞ''ın doğal gaz tarifesi üç ayda %59 zamlanmış ise, elektrik üreticilerine uygulanan tarife bir yılda %95 artmışsa, petrol fiyatı Ağustos ayında 65 dolarken şimdi 80 dolara dayanmışsa, önümüzdeki dönemde enflasyonun düşeceğini kim iddia edebilir?

Ben Avrasya Yatırım isimli YouTube kanalımda ve yazılarımda petrolde 100 doları göreceğimizi söyledim; ve şimdi bir kez daha söylüyorum: Ekonomideki talep, kış ayları, tedarik sıkıntıları gibi gerekçeler Brent Tipi petrolde bize 100 dolar rakamını getirecek. İşte o zaman şu an yaşadığımız enflasyon fırtınası kategori 4-5 kasırgaları gibi hane halkını yıkıp üstünden geçecek!

Türkiye''de imalatın dışa bağlı olması ile artan kur zaten enflasyon üretiyor. Tarım iflas ettiği için salgın öncesi de gıda fiyatları tam gaz yukarı gidiyordu. Şimdi buna enerjide fiyat artışlarını da ekleyeceğiz. FED''in varlık alımlarını kısması ve faiz artırması ile yükselen kurun ithal girdi maliyetlerini artıracağını da unutmayın.

Cumhuriyet tarihinin en zorlu ekonomik dönemine giriyoruz. Yaşayacaklarımız ''2001 Krizi''ni gölgede bırakacak çünkü mevcut yönetime güven bittiği için en büyük reform paketlerini açıklasalar bile işleri düzeltemezler. AKP yönetimi ne zaman sıkışsa bir paket açtı ve piyasa da buna inanıp kendilerine kredi verdi. Ancak son durumda keyfi görevden almalar, mantıksız faiz kararları ile artık kredileri bitti. Sattıkları hayalleri ve boş sözleri yatırımcılar umursamıyor.

2001''de faiz ve enflasyonda gördüğünüz rakamlar belki korkunçtu ama uzun sürmedi. 7,4 Marmara Depremi gibi vurdu geçti. Zaten o krizi de tetikleyen unsurlardan biri de oydu. Ama şu an AKP ile kriz vurup geçmekten çok uzakta, her geçen ay şiddetini artıran bir kasırga ile karşı karşıyayız. Enflasyon vatandaşın elinde avucunda ne varsa eritecek, borcunu katlayacak... Allah bu kasırgada milletimizin yardımcısı olsun...

Yazarın Diğer Yazıları