Malazgirt'ten Kocatepe'ye bir Türklük destanıdır yaşanan!

Malazgirt'ten Kocatepe'ye bir Türklük destanıdır yaşanan!
Sultan Alparslan 26 Ağustos 1071'de Malazgirt 'te Anadolu'nun tapusunu Türkler'e aldı. Atatürk, 26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos'da zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ile o tapuyu dünyaya tescil ettirdi.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Her ayı kahramanlıklarla dolu olan şanlı Türk tarihinde Ağustos ayının ayrı bir yeri vardır. Çünkü hem Türk hem de dünya tarihine yön veren iki büyük olay bu ayda meydana gelmiştir.

26 Ağustos 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun kapılarını Türk Milleti’ne açan kahraman Türk Ordusu; 26 Ağustos'da başlayan ve 30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ile “bu toprakların ebediyete kadar Türk Yurdu" olduğunu, dosta-düşmana haykırmıştır.

3290_10.jpg

BÜTÜN BİR ANADOLU'NUN TÜRKLEŞME SÜRECİ MALAZGİRT İLE BAŞLADI

Anadolu, Malazgirt'ten önce de Türklerin yaşadığı ve medeniyetler kurduğu bir yurttu. Anadolu’ya 5. asırdan sonra sürekli göçler yaşanıyordu. Fakat Malazgirt kendilerine yeni bir yurt, yeni bir umut, “yeni bir dünya” kurmak isteyen Türklerin beklentilerini karşılayan zafer oldu. Malazgirt Zaferi ile birlikte Türklere Anadolu’nun kapıları kesin bir şekilde açılmış ve bütün bir Anadolu'nun Türkleşme süreci başlamıştır.

TÜRK MİLLETİ'NİN YENİDEN DİRİLİŞİ: 26 AĞUSTOS 1922

26 Ağustos 1922 tarihi ise, hasta adam olarak görülen Türk Milleti’nin, tarihte yeniden doğuşunu müjdeleyen bir gündür. 1683'ten beri Viyana önlerinden geri çekilmeye başlayan ve sürekli toprak kaybeden bir ulusun, yeniden dirilmiştir. 

Var olma ile yok olma arasında kalmış bir milletin “yaşlısıyla-genciyle, kadınıyla-erkeğiyle” topyekûn şahlanışının destanıdır. Şehit Mezarlarının çiğnetilmediği ve Vatan Topraklarının işgal kuvvetlerinden temizlendiği, önemli bir virajdır. Türk Milleti’ni esaret altına almak isteyen emperyal ülkelere karşı verilen, milli bir mücadeledir. Bizi tarih sahnesinden silmek isteyen, Mondros Mütarekesi ve Sevr Planı ile “Türk’e Kefen Biçen” Batılı Devletlere vurulan, tarihi bir tokattır. 97 yıl önce Düvel-i Muazzama’ya karşı kazanılan, büyük bir zaferdir.

DÜNYANIN EN HIZLI TAARRUZU!

Büyük Taarruz “Türk Ordusu’nun günde ortalama 25 km. taarruz hızına ulaştığı” dünyanın en hızlı ve etkili taarruzudur. Tarihin en zor ve cüretkâr taarruz plânlarından birisi başarı ile uygulanmış ve 14 gün gibi kısa bir sürede Afyon'dan-İzmir'e kadar uzanan 400 km. mesafe düşmandan temizlenmiştir. Bu savaş Mustafa Kemal Paşa'nın Başkomutanlığında yapıldığı için “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak adlandırılmıştır.

izmire_giris.39.9.1922.jpg

MALAZGİRT'TEN KOCATEPE'YE BİR TÜRKLÜK DESTANIDIR YAŞANAN

Sultan Alparslan 26 Ağustos 1071'de Malazgirt 'te Anadolu'nun tapusunu Türkler'e aldı. Atatürk, 26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos'da zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ile o tapuyu dünyaya tescil ettirdi. 

Bilge Kağan'ın “Ey Türk, üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir ki? Titre ve kendine dön” sözü, Alparslan’ın "Size öyle bir Vatan bıraktım ki; ebediyen sizin olacaktır" sözü ve Atatürk’ün “Bu Memleket tarihte Türk’tü, bugün de Türk’tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır” sözü birlikte değerlendirilirse, Türk Milleti’nin tarih sahnesinde sonsuza dek kalacak ve daha nice medeniyetler kuracak derin köklere sahip olduğu anlaşılacaktır.

Malazgirt Zaferi'nin 948, Büyük Taarruz'un ise 97. yılında, bizlere bu bu mukaddes vatanı miras bırakan başta Sultan Alparslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere, birinci Meclisimizin vekilleri, tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz, dedelerimiz, ninelerimiz ve kahraman askerlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları Şad, mekânları Cennet olsun.