Mars'tan yeni görüntüler geldi. 1 milyar yıl önce oluşmuş

Mars'tan yeni görüntüler geldi. 1 milyar yıl önce oluşmuş
Mars’ta 1 milyar önce meydana gelen kum fırtınasının kalıntıları NASA tarafından görüntülendi.

İnsanoğlunun, Mars’a yönelik çalışmaları devam ederken Kızıl Gezegen’den çeşitli fotoğraflar da gelmeye devam ediyor. Mars’taki bir kanyonda gizlenen ve yaklaşık bir milyar yıl önce kayaya dönüşen rüzgârlı kum alanı ilk defa görüntülendi.

Bilim adamları kum alanına ait görüntülerden, fırtınanın nasıl oluştuğu ve kalıntıların bugüne kadar nasıl ulaştığı sorularının yanıtlarının da bulunabileceğini belirtti.

mars.png

Kum tepeleri hakkında açıklamalarda bulunan Gezegen Bilimi Enstitüsü’nde çalışan gezegen bilimci Matthew Chojnacki, “Bu tür bir korunma, ilerleyen aşınma ve tektonik süreçler sebebiyle karasal kum tepelerinde nadir görülüyor. Kum tortusunun diğer yerbilimsel birimler ve modern aşınma oranlarıyla olan ilişkisine dayanarak, bunların kabaca bir milyar yıl yaşında olduklarını tahmin ediyoruz” dedi.

Bilim adamları, kum tepesi ile ilgili şu tespitte bulundu:

Bu durum, Mars’ın iklim ve atmosferinin çok ama çok uzun bir zamanda az miktarda değiştiğini akla getiriyor. Melas Chasma paleo-tepelerinin yönü, uzunluğu, yüksekliği, şekli ve eğimi Kızıl Gezegen’in başka yerlerinde görülen ve yeni oluşan kum dalgalarını andırıyor. 

Kaynak: Popular Science 

 

İlgili Haberler