MasterChef Bottarga nedir? Kefal havyarı nasıl pişirilir

MasterChef Bottarga nedir? Kefal havyarı nasıl pişirilir
MasterChef'te yer alan Bottarga olarak da bilinen kefal havyarı, nasıl yapılır, tarifi nedir, malzemeleri nelerdir.

Sevilen ve ilgiyle takip edilen yemek yarışması MasterChef Türkiye’de yarışmacılardan kefal havyarı (bottarga) ile birlikte yaratıcı bir yemek yapmaları istendi. Yarışmayı izleyenler ve bu ürünü ilk defa görenler, kefal havyarı nedir, nasıl üretilir, nasıl pişirilir sorgulamaya başladılar. Bottarga ne demektir? Kefal havyarı ile ilgili bilgiler haberimizde.

BOTTARGA ,KEFAL HAVYARI NEDİR?

Bottarga, balıkçılık ürünlerinden biri olan ve Tiren kıyı bölgelerinin tipik bir örneği olan, hayvansal kökenli korunmuş bir besindir. Bu, hayvandan ekstrakte edilen, yıkanmış, tuzlanmış ve baharatlı, ton balığı veya kefalin yumurtalık kesesidir (dişi yumurtalıklar veya gonadlar, "saptırmalar"). Bottarga karakteristik bir yapıya sahiptir çünkü geleneksel olarak bütünüyle işlenmesi gerekir.

İtalyancada ‘bottarga’, Türkçe kaynaklarda ‘butarka’ diye geçen, esas adı ‘abudaraho’ (Rumca) olan mumlu balık yumurtası yapılırken yumurtlama zamanı gelmiş balıklardan özenle, yani balıklar öldürülmeden sağılan yumurtalar iyice yıkanır ve yine epey özen ve ustalık isteyen bir yöntemle, içinde bulundukları zarlar zedelenmeden, parmakla patlatılır. Böylelikle kesenin içinde neredeyse bir jel oluşur. Güneş altında iki-üç gün kurutulduktan sonra rüzgârlı bir yerde birkaç gün daha bekletilir. Uzun süre saklanmasını sağlayacak işlem ise en son yapılır: Sıcak balmumuna batırılır ve kurutulur. Satın alırken, balıkçının duvarındaki ampulden mumun içine bakılır. İçinde hiçbir siyahlık ya da çizgi yani damar olmayan, ışığı en iyi geçiren, açık renkli parçalar makbuldür.

Bottarga servis edildiğinde genellikle ince dilimlenir veya rendelenir.

KAYNAK: ACUNN.COM