Mavi Balina nedir? Mavi Balina nasıl intihara sürüklüyor?

Mavi Balina nedir? Mavi Balina nasıl intihara sürüklüyor?
Mavi Balina oyunu intihara sürüklediği gerekçesiyle tüm anne ve babanın korkulu rüyası haline geldi. Çocuklar arasında sıkça oynanan Mavi Balina oyunu nedir? Mavi Balina oyunu nasıl intihara sürüklüyor?..

Son yıllarda genç yaşta canına kıyan gençlerin artmasının altından Mavi Balina oyunu çıkıyor. Çocuklar arasında popüler bir oyun olan Mavi Balina oldukça tehlikeli bir oyundur. Uzmanlarda anne ve babaları çocuklarını uzak tutmaları için sürekli uyarıda bulunuyor. Çünkü bu oyunu oynayan çocuklar intihara sürükleniyor. Peki, Mavi Balina oyunu nasıl intihara sürüklüyor? Mavi Balina oyunu nedir?

MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

Oyunun orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde “Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne” diyor. Şarkı “ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın” öyküsünü anlatıyor.

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor.

Oyunun adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

Bu oyun, Rusya'da ilk kez araştırmacı bir gazetecinin 12 yaşındaki bir kız çocuğunun intiharının ardından yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkarıldı. Rusya'da 2016 yılında Nisan ve Kasım ayları arasında 130'dan fazla çocuk intihar etti.

MAVİ BALİNA OYUNU NASIL İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR?

Başta Rusya olmak üzere, Hindistan, İran ve Türkiye'de de Mavi Balina oyunu oynayıp canına kast eden çocukların sayısı oldukça fazla. Mavi Balina oynamak için tek bir platform yok. Kötü niyetli kişilerin paylaştığı linkler sayesinde çocuklar arasında yayılıyor.

Oyuna katılan kişilere 50 gün boyunca tamamlamaları gereken, çoğunluğu şiddet içeren 50 adet görev veriliyor. Günlerce psikolojik olarak yıpratılan çocuklara  50. görev olarak "Balina olmak için gereğini yerine getir, çıkabildiğin en yüksek noktaya çık ve oradan atla veya kendini as" talimatı iletiliyor ve oyun böylece son bulurken oyuncu da kendi canına kıyıyor. Mavi Balina'nın dünya genelinde yüzlerce gencin canını aldığı tahmin ediliyor.

MAVİ BALİNA KURUCUSU TUTUKLANDI

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Nearonov’un suçlu bulunması durumunda 6 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtildi. Olayla ilgili açıklama yapan yetkililer, Nearonov’un çok zeki olduğunu söyledi. Yetkililer bir bilgisayar dahisi olarak tanımladıkları Nearonov’un ergenler hakkında, “Ölmeyi hak ediyorlar” yorumunu yaptığını söyledi. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Nearonov’un suçlu bulunması durumunda 6 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtildi. Olayla ilgili açıklama yapan yetkililer, Nearonov’un çok zeki olduğunu söyledi. Yetkililer bir bilgisayar dahisi olarak tanımladıkları Nearonov’un ergenler hakkında, “Ölmeyi hak ediyorlar” yorumunu yaptığını söyledi.